Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЗаборгованість за комуналку: як постачальники мають намір стягувати борги з неплатників

Заборгованість за комуналку: як постачальники мають намір стягувати борги з неплатників

Этот материал также доступен на русском языке
Українці під час дії воєнного стану в Україні накопичили значні обсяги заборгованостей за комуналку і, зокрема, за електроенергію. Тому уряд скасував мораторій на відключення боржників. Тепер до них можуть застосувати досить жорсткі заходи

За даними постачальника електроенергії компанії YASNO, тільки в Києві сумарна заборгованість побутових споживачів сягнула 979 млн грн. Тому постачальники електроенергії налаштовані на жорсткі заходи щодо боржників. Щоб змусити боржників погасити заборгованість, вживатимуться дії в три етапи. 

Відмова в наданні субсидії за борги за ЖКП

Споживачі, які не погашають борги, не зможуть отримати субсидію, навіть маючи на неї законне право. Відновлять надавати субсидію тільки в тому випадку, коли заборгованість буде закрита.

Відключення електроенергії за заборгованість за світло

Тим, чия заборгованість досягла значних розмірів, відключатимуть світло. Уже тисячі українців відключені від електропостачання через місяць після попередження про необхідність погасити борги.

Раніше ми писали, коли закінчиться опалювальний сезон.

Протягом місяця, щоб боржника не відрізали від електромережі, потрібно або погасити борг, або укласти з постачальником угоду про його реструктуризацію. Якщо все ж таки світло відрізали, то щоб його увімкнули, доведеться не тільки закрити заборгованість, а ще й заплатити за відновлення електропостачання до кількох тисяч гривень.

Суд і примусове стягнення боргів за ЖКП

Якщо боржник ігнорує вимоги постачальника, компанія може звернутися до суду. Найчастіше в таких випадках суд стає на бік постачальника. Тоді споживачеві доведеться сплатити:

  • борг за спожиту електроенергію,
  • послуги з відновлення електропостачання, 
  • пеню за кожен день прострочення платежу,
  • судові витрати.

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Важливі нюанси допомоги малозабезпеченим сім’ям: від чого залежить розмір виплат (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні