Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧому припинять соціальні виплати деяким українцям – роз'яснення Мінсоцполітики

Чому припинять соціальні виплати деяким українцям – роз’яснення Мінсоцполітики

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні кількість ВПО приблизно дорівнює 4,9 млн осіб. При цьому майже половина переселенців отримують державну допомогу, а працевлаштувалися з них лише 530 тисяч.

Про це в інтерв’ю виданню ZN.UA розповіла заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак.

Кому з переселенців продовжать виплати

За словами чиновниці, держава продовжує підтримувати українців зі статусом ВПО, але програма виплати допомоги змінилася. Розмір виплат залишився колишнім, але тепер від працездатних переселенців вимагається посприяти своїй зайнятості:

  • знайти роботу,
  • стати на облік у центрі зайнятості для працевлаштування,
  • відкрити ФОП і вести бізнес,
  • отримати грант на відкриття власної справи,
  • отримати ваучер на навчання.

“У січні цього року ми ухвалили постанову №94, яка продовжує виплати для ВПО, які найбільше потребують фінансової підтримки. Водночас механізм виплат далі поєднано зі стимулюванням ВПО до працевлаштування. Намагаємося тим самим сприяти сім’ї в тому, щоб вона знайшла дохід і, відповідно, налагодила життя та інтегрувалася в приймаюче суспільство”, – розповіла заступниця міністра.

Раніше ми писали, що частина українців позбудеться соціальної допомоги.

Чому ВПО потрібно працевлаштуватися

За підрахунками на лютий 2024 року приблизно 1,3 млн ВПО є працездатними, але працюють тільки 530 тисяч. На думку Марчак, це проблемна ситуація, оскільки через те, що люди не мають доходів, вони не створюють додану вартість для економіки і не платять податки, що знижує ресурси для фінансування армії.

“Також це означає, що люди не мають власних джерел доходів і потребують соціальної підтримки. Тобто знижуються доходи бюджету і зростають видатки. Звісно, ми зацікавлені в тому, щоб люди працювали і згодом ставали незалежними від фінансової підтримки держави”, – зазначила вона.

При цьому в Україні спостерігається значний “кадровий голод”, який, за прогнозами аналітиків, може сягнути 4,5 млн. осіб.

“Для держави вкрай важливо стимулювати офіційне працевлаштування переселенців. І на це спрямована значна частина наших зусиль, зокрема й прив’язка до виплат і працевлаштування ВПО працездатного віку, не зайнятим доглядом за членами своїх родин”, – заявила заступниця міністра.

На скільки продовжать допомогу для ВПО

Чиновниця повідомила, що з 1 березня виплати ВПО, які є непрацездатними, продовжать ще на півроку. Це саме стосується і сімей ВПО з дітьми, у яких батьки перебувають на обліку в центрі зайнятості.

“Філософія нашого міністерства – не компенсувати довічно втрачені доходи сім’ї, а допомогти кожній родині реінтегруватися, знайти роботу. Пов’язування інструментів соціальних виплат з інструментами стимулювання певної соціальної поведінки та соціальними послугами (такий ось трикутник) це європейська практика”, – стверджує Марчак.

Нова грошова допомога: хто з українців отримає виплати ООН у 2024 році (відео)

Нова допомога держави: що можуть отримати переселенці та ті, хто повернувся з-за кордону (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні