Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниІндексація пенсій торкнеться не всіх – чиї пенсії в березні не стануть...

Індексація пенсій торкнеться не всіх – чиї пенсії в березні не стануть більшими

Этот материал также доступен на русском языке
У березні в Україні планується проведення індексації пенсій. Очікується, що пенсії стануть більшими на 13%. Водночас далеко не всі пенсіонери відчують зростання виплат, для деяких із них індексація пройде непоміченою.

Якою буде індексація пенсій 2024 року

За даними Міністерства соціальної політики України, остаточний розмір індексації пенсій буде визначено наприкінці цього місяця. За попередніми даними, він становитиме 13%. Відповідно, розрахункові пенсії без надбавок і доплат, стануть більшими на 13%. 

Підраховано, що для того щоб пенсія зросла на 1 000 гривень індексації, вона має становити приблизно 8 000 грн. Відомо, що далеко не всі українці отримують таку пенсію, отже, і збільшення пенсії на таку суму чекає далеко не на всіх.

Раніше ми писали, що пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії за додатковий стаж.

Хто з пенсіонерів не відчує індексації

Є кілька категорій пенсіонерів, виплати яких не підлягають очікуваній індексації в березні. Індексацію відчують ті, хто:

  • вийшов на пенсію менше 3 років тому;
  • отримує високі пенсії;
  • отримує розрахункову пенсію, яка нижча за мінімальну.

Щодо останнього пункту, то йдеться про пенсійні виплати, які не досягали розміру мінімальної пенсії. Згідно з українським законодавством, громадянам не можуть платити пенсію, нижчу за мінімальне значення. У таких випадках пенсіонерам призначають доплати, щоб збільшити розмір пенсії до мінімального значення. 

Виплати таких пенсіонерів будуть проіндексовані, але індексація просто замістить доплату до мінімальної пенсії, яку виплачує держава. Тому фактично розмір таких пенсій після індексації не стане більшим.

Пенсія в лютому 2024: які зміни чекають на українських пенсіонерів у новому місяці (відео)

Понад 7000 грн: у Пенсійному фонді розповіли, де найбільші пенсії в Україні (відео)

Нове на сайті