Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії за додатковий стаж: скільки доплачують та...

Пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії за додатковий стаж: скільки доплачують та кому

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців, виходячи на пенсію за віком, іноді мають більше стажу, ніж призначено для призначення пенсії. Які доплати можуть одержувати такі пенсіонери?

«Поясніть, будь ласка, одне положення у законі про пенсію, де написано, що за понаднормативний стаж понад 30 років для жінок та понад 35 років для чоловіків нараховується надбавка у розмірі 23,61 гривні до пенсії. Це за кожен місяць чи за 1 рік?», – запитав пенсіонер.

Раніше ми розповідали, що в Україні посилили умови виходу на пенсію.

Насамперед зазначимо, що таку доплату можуть отримувати не лише пенсіонери зі стажем понад 30 років для жінок та понад 35 років для чоловіків, а й громадяни з меншим стажем.

Так, українцям, які пішли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, наднормативний стаж нараховується для жінок, які накопичили понад 20 років стажу та для чоловіків – понад 25 років стажу.

А тим, хто вийшов на пенсію з 1 жовтня 2011 року, додали 10 років і тепер наднормативний стаж для них починається з понад 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Щодо розміру доплати, то з 1 січня вона мала збільшитися з 20,93 гривень до 23,61 гривні у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму. Але підвищення відстрочили до березня. Тому доплата до пенсії за додатковий стаж збільшиться лише з 1 березня.

Тепер про найважливіше – ця сума виплачується за кожен відпрацьований місяць чи рік. Доплата за понаднормовий стаж нараховується за повністю відпрацьований рік.

Тобто якщо Ви вийшли на пенсію після 1 жовтня 2011 року і у Вас є, наприклад, 41 рік стажу, то за кожен рік стажу понад норму, а у Вас їх 6 (для чоловіків понад 35 років) Ви отримаєте доплату у розмірі 125 ,58 грн. А з 1 березня ця сума збільшиться до 141,66 грн.

Надбавка за додатковий стаж нараховується згідно зі статтею 28 Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, за кожен повний рік страхового стажу, що перевищує 35 років для чоловіків та 30 років для жінок, пенсія збільшується на 1% від розміру пенсії. Проте лише на 1% мінімального розміру пенсії віком.

Але варто зазначити, що важливо, щоб розмір пенсії, розрахований згідно зі статтею 27 Закону, перевищував прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, тоді доплата розраховуватиметься, виходячи з цього мінімуму.

У кого розмір пенсії менший за мінімальну виплату, то й доплата може бути меншою.

Також, якщо Ви продовжуєте працювати, перерахунок доплати за надстаж проводиться після звільнення з роботи.

Про доплату за наднормативний стаж детально розповів експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін.

Нове на сайті