П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПідвищення пенсій в Україні: наскільки збільшаться виплати для людей з інвалідністю

Підвищення пенсій в Україні: наскільки збільшаться виплати для людей з інвалідністю

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 січня 2024 року в Україні зріс прожитковий мінімум, до розміру якого прив'язано багато соціальних виплат, зокрема деякі пенсії.

Але розмір пенсійних виплат для людей з інвалідністю I групи залежить не тільки від прожиткового мінімуму, а й від того, що стало причиною інвалідності. Зокрема, пенсії по інвалідності військовим і чорнобильцям розраховуються інакше, ніж звичайні.

Розмір мінімальної пенсії по інвалідності I групи у 2024 році

За законом пенсія не може бути меншою за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. У 2023 році ця сума становила 2093 гривні. У 2024 році виплати мають зрости до 2361 грн.

Однак підвищення пенсій не відбулося з 1 січня разом із підвищенням прожиткового мінімуму. В уряді обіцяють провести перерахунок разом з індексацією пенсій тільки в березні. При цьому зросте і максимальна пенсія, яка за законом не може бути більшою за десять прожиткових мінімумів, тобто до 23 610 гривень.

Раніше ми писали, чому вчених прирівняли до звичайних пенсіонерів.

За Законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсійні виплати для людей з інвалідністю I групи, які відносяться до загальної категорії, залежать від страхового стажу та розміру зарплати. Але призначаються вони в розмірі 100% пенсії за віком і не можуть бути меншими за 2760 гривень, незалежно від того, в якому віці людина вийшла на пенсію і скільки стажу в неї є.

Розмір пенсій для людей, які отримали інвалідність I групи внаслідок війни

Тим пенсіонерам, які отримали інвалідність I групи внаслідок війни, призначають підвищені пенсії. Для цієї категорії пенсіонерів загальний розмір виплат з усіма надбавками не може бути меншим за 650% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

У 2023 році ця сума становила 13 604,50 гривні, а цього року вона зросте до 15346,50 грн. Але при цьому розмір максимальної пенсії однаковий для всіх пенсіонерів і не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Кому з переселенців продовжать виплачувати соціальну допомогу – відповідь експерта (відео)

Триматися за життя! Як пенсіонери долають стрес через військові дії – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні