Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо залишилося від наукової пенсії та чому вчених прирівняли до звичайних пенсіонерів

Що залишилося від наукової пенсії та чому вчених прирівняли до звичайних пенсіонерів

Этот материал также доступен на русском языке
Наукові пенсії колись призначалися в розмірі до 90% від зарплати наукового працівника. Це було передбачено старою редакцією Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».

«Я отримала відповідь з Пенсійного фонду, відповідно до якої у період з жовтня 2000 року до жовтня 2017 року я отримувала наукову пенсію в розмірі 90% від зарплати. Чи дійсно може бути така різниця, адже пенсія за віком становить лише 55% від зарплати?

М.К., м. Полтава»

Наукова пенсія

Дійсно, наукові пенсії колись призначалися в розмірі до 90% від зарплати наукового працівника. Це було передбачено старою редакцією Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 1788-XII від 5 листопада 1991 року.

З часом такі пенсії почали призначати в менших розмірах – станом на 2014 рік новим пенсіонерам з числа науковців спеціальні пенсії призначалися в розмірі максимум 60% від зарплати.

А з 2016 року науковці, які планували вийти на пенсію, взагалі втратили право отримувати її на спеціальних умовах. З того часу науковці йдуть на заслужений відпочинок на загальних підставах, отримуючи звичайні пенсії за віком. Це передбачено вже оновленим Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність» № 848-VIII від 26 листопада 2015 року.

Крім того, наукові пенсії, які вже були призначені раніше, як і у випадку з державними службовцями, давно припинили індексувати і перераховувати. Тому поступово багатьох наукових працівників почали переводити на звичайні пенсії за віком. Пенсії за віком, звісно, менш вигідні, але принаймні періодично підвищуються (зауважимо, що наукові пенсії з 1 липня 2023 року нарешті проіндексували, але це окрема тема).

Пенсія за віком

За старими правилами, основний розмір пенсії за віком дійсно мав би призначатися в розмірі 55% від заробітку. Це було передбачено Законом «Про пенсійне забезпечення» №1788-XII від 5 листопада 1991 року. Звісно, там були додаткові нюанси, але з того часу правила суттєво змінилися.

З 1 січня 2004 року набув чинності Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 9 липня 2003 року. За цим законом розмір пенсії визначається на менш вигідних умовах.

Якщо казати спрощено, то скільки у вас стажу, то таким і буде відсоток пенсії від зарплати. Якщо стажу 30 років, то основний розмір пенсії буде складати приблизно 30% від зарплати. До того ж і формула визначення зарплати, м’яко кажучи, недосконала.

***

Тому, безперечно, спеціальні пенсії, зокрема, наукові, свого часу були набагато вигіднішими, ніж звичайні пенсії за віком. Але з часом для багатьох пенсіонерів умови стали однаковими і в певному сенсі, навпаки, погіршилися.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні