Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаБагато українців стурбовані різким зростанням рахунків: чому зросла вартість опалення

Багато українців стурбовані різким зростанням рахунків: чому зросла вартість опалення

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українські споживачі газу на початку року отримали майже вдвічі збільшені рахунки за опалення. Імовірно, суми будуть такими ж і в лютому. З чим це пов'язано, розповідаємо нижче.

Багато споживачів комунальних послуг в Україні, які отримали в січні рахунки за опалення, звернули увагу на значне збільшення сум у них. Для деяких українців суми виявилися вдвічі вищими за звичайні. При цьому, як відомо, тарифи залишаються незмінними до 15 квітня – дати закінчення опалювального сезону.

З’ясувалося, що підвищення вартості опалення торкнулося тільки власників квартир. Мешканці приватних будинків і ті, у кого встановлено автономні системи опалення, не помітили таких змін, їх вони торкнулися.

Раніше ми писали, що зміниться для клієнтів Нафтогазу.

Як повідомляє видання Today, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко пояснив, що для будинків без лічильників розрахунок вартості опалення проводиться на основі певних чинників, що впливають на теплове навантаження, серед них:

  • фактичний час використання теплової енергії,
  • середньомісячна температури навколишнього повітря. 

Тобто в даному випадку витрати на опалення також залежать від погодних умов.

“Якщо в середньому у двокімнатній квартирі площею 60 м² за температури 0⁰С люди платять десь 1 400-1 600 грн, то якщо брати прохолодну погоду -5⁰С…-10⁰С, то платіжка може сягати і до 2 500 грн на місяць. Ми з вами платимо за гігакалорії: скільки ми з вами використали, стільки ми й платимо”, – зазначив Попенко.

Відповідно, що холодніше, то вищим є споживання і температура теплоносія, а відповідно й суми, які доведеться платити споживачам.

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Триматися за життя! Як пенсіонери долають стрес через військові дії – відеоопитування

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні