П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗ 1 січня стартував другий етап земельної реформи: що зміниться на ринку

З 1 січня стартував другий етап земельної реформи: що зміниться на ринку

Этот материал также доступен на русском языке
З 2024 року земельні ділянки можуть купувати юридичні особи, але за певних умов. Однак, далеко не всі українці підтримують запуск другого етапу земельної реформи.

Що змінилося на другому етапі земельної реформи

Цього року розпочався другий етап земельної реформи в Україні, що дозволяє юридичним особам купувати сільськогосподарські ділянки. 

Раніше ми писали, скільки повинні будуть платити власники паїв.

Максимальний розмір такої ділянки для купівлі обмежений 10 тисячами гектарів.

Однак є низка умов: 

  • юридичні особи мають бути засновані та зареєстровані відповідно до українського законодавства; 
  • учасники можуть бути виключно громадянами України, державою або територіальними громадами;
  • мають проводитися електронні аукціони, спрямовані на запобігання можливих маніпуляцій і втручання.

Відкриття ринку для юридичних осіб призведе до збільшення цін на землю, оскільки на нього вийдуть компанії, які бажають володіти землею для розвитку довгострокових інвестиційних проєктів, вважає Денис Башлик, заступник міністра з питань цифрового розвитку. За його даними, найвищі ціни на землю зафіксовано в Івано-Франківській області (до $2 000/га), Львівській (до $1 450/га) і Тернопільській областях (до $1 400/га).

Хто заперечує проти проведення земельної реформи

Однак, далеко не всі українці підтримують запуск другого етапу земельної реформи. Противники реформи вказують на низьку купівельну спроможність фермерів наразі. Передбачається, що збільшення вартості землі створить складнощі для фермерів у конкуренції з великими агрохолдингами.

За словами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, з літа триває діалог з цього питання з профільним комітетом Верховної Ради та Міністерством аграрної політики, але поки що без конкретних результатів. Також було створено і підписано петицію на сайті президента з вимогою відкласти другий етап до завершення війни з Росією. Президент Володимир Зеленський передав це питання на розгляд Кабінету міністрів. Автори петиції закликають зберегти ліміт на купівлю землі до завершення війни і ще два роки після цього.

Що включає третій етап земельної реформи

Третій етап земельної реформи передбачає відкриття ринку для іноземних громадян і компаній, але рішення про це має бути ухвалено на Всеукраїнському референдумі. Однак дата його проведення залишається поки що невідомою через військові дії, які унеможливлюють проведення референдуму.

Пенсія 2024: що чекає на пенсіонерів у новому році

Бальна пенсійна система: чи може вона насправді щось змінити – відповідь експерта

Нове на сайті