Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДоплата пенсіонерам за солідний стаж: кому виплачують і про які суми йдеться

Доплата пенсіонерам за солідний стаж: кому виплачують і про які суми йдеться

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери із солідним стажем зможуть отримувати доплату до пенсії, але для цього потрібно виконати одну обов'язкову умову.

Важливо мати стаж, що перевищує страхову норму. Надбавку нараховують за кожен відпрацьований понад необхідний стаж рік. Про це повідомляє прес-служба Пенсійного фонду України.

Раніше ми розповідали, які доплати та надбавки виплачують пенсіонерам віком від 70 років.

Хто зможе розраховувати на доплату за надстаж

Для чоловіків та жінок він різний, а саме:

  • у чоловіків — понад 35 років стажу;
  • у жінок — понад 30 років стажу.

Доплати нараховують пенсіонерам, які отримують пенсію за віком. Інформація про стаж повинна обов’язково бути занесена до трудової книжки.

Доплата за надстаж – про які суми йдеться

Згідно з інформацією Пенсійного фонду України (ПФУ), розмір доплати не може перевищувати 1% від мінімального розміру пенсії за віком.

Так, пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років для чоловіків та 30 жінок. Проте для осіб, які втратили працездатність, пенсія не може збільшитись більш ніж на 1% прожиткового мінімуму, який зараз становить 2093 гривні для осіб, які втратили працездатність. А з 1 січня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте до 2361 гривні. Тобто йдеться про доплату у сумі 23,61 гривні за кожний відпрацьований рік.

Ця сума додається за кожен повний рік, який українець відпрацював понад обов’язкову норму страхового стажу. Наприклад, якщо пенсіонерка на момент виходу на пенсію у 2023 році має 35 років стажу, то додатково до пенсії їй доплатять трохи більше 104 гривень. 2023 року за 1 рік надстажу додають 20,93 гривні.

У 2024 році ця сума буде трохи вищою.

При цьому пенсіонерам, які ще працюють, під час зростання прожиткового мінімуму доплату за стаж понад норму перерахують вже після того, як вони звільняться.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні