П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниНе лише пенсія: які доплати та надбавки виплачують пенсіонерам після 70 років...

Не лише пенсія: які доплати та надбавки виплачують пенсіонерам після 70 років – озвучено суми

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні пенсіонерам належить компенсаційна доплата до пенсії, але встановлюється вона не всім, її розмір залежить від віку та розміру пенсійної виплати.

До Пенсійного фонду звернувся пенсіонер із запитанням: «Підкажіть, будь ласка, відомо, що пенсіонерам, яким виповнилося 70 років, нараховується доплата 300 грн. Це всім без винятку чи лише тим пенсіонерам, які мають повний трудовий стаж?

У ПФУ відповіли, що на компенсаційну доплату за вік мають право особи, загальний розмір пенсії яких не перевищує 10340,35 грн. А це означає, якщо розмір пенсії у Вас менший за 10340,35 грн, то доплата буде встановлена, коли Ви досягнете 70-річчя.

Також компенсаційна доплата належить пенсіонерам віком від 75 років у сумі 456 гривень та пенсіонерам віком від 80 років – 570 гривень.

Є дві головні умови для призначення цієї надбавки – це, власне, досягнення певного віку та розмір пенсії менший за 10340,35 грн.

Нещодавно на нашому Youtube-каналі експерт Сергій Коробкін розповів, як саме нараховуються компенсаційна доплата.

Надбавки за дітей та донорство – скільки і кому платять

Важливо, що крім цієї доплати пенсіонери також можуть отримувати додаткові кошти за донорство та, якщо на їх утриманні є неповнолітні діти.

Надбавку за дітей нараховують непрацюючим пенсіонерам, на утриманні яких є діти віком до 18 років. По 150 гривень на кожну дитину доплачують до пенсій за віком, за інвалідністю та вислугою років, призначених відповідно до законів України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Щодо надбавки за донорство, то вона становить 10% загального прожиткового мінімуму, 2023 року це 2580 грн, а 2024 року заплановано підвищення. Надбавку нараховують пенсіонери зі статусом почесного донора крові за заявою на підставі посвідчення до знака «Почесний донор України». 2023 року ця доплата становить 258,90 гривень на місяць.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні