Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на світло, воду та газ для населення: як зміняться суми у...

Тарифи на світло, воду та газ для населення: як зміняться суми у платіжках з 1 грудня

Этот материал также доступен на русском языке
Зазвичай, у зимовий час платіжки за комунальні послуги різко збільшуються і справа не лише у підвищенні тарифів. Через збільшення споживання газу, електроенергії для опалення житла рахунки для багатьох стають просто непідйомними. Чи буде підвищення тарифів на комуналку з 1 грудня?

В уряді вже давно говорять про перегляд комунальних тарифів. І головна причина – рекомендації наших міжнародних партнерів, які нам дають кредити та озброєння, провести лібералізацію тарифів, тобто наблизити їх до ринкових цін.

Раніше ми розповідали, що українців можуть відрізати від світла не лише за борги.

Сьогоднішні тарифи, на думку експертів, далекі від ринку, тому багато українців із завмиранням серця чекають підвищення комунальних платежів.

Але в грудні 2023 року тарифи не підвищуватимуться, а це означає, що ми платитимемо за тими самими розцінками, що й у листопаді.

Тариф на електроенергію з 1 грудня

З 1 червня українці почали платити за світло за новим тарифом – 2,64 грн за кіловат. Цей тариф застосовується для всіх побутових споживачів, незалежно від кількості споживаної електроенергії. Нагадаємо, раніше громадяни, які споживали менше 250 кіловат, платили 1,44 грн, а ті, хто використовував понад 250 кіловат – 1, 68 грн. Тепер тариф фіксований для всіх.

Єдина можливість заощадити – встановити двозонний або тризонний лічильник. Хоча саме двозонні фахівці вважають більш вигідним для пересічних громадян. З 23.00 до 07.00 можна платити за світло наполовину менше – 1,32 грн замість 2,64. В решту часу тариф не змінюється і становить 2,64 грн.

Тарифи на газ та тепло з 1 грудня

У грудні 2023 року ціни на газ для споживачів залишаться незмінними.

Компанія “Нафтогаз України”, яка постачає газ для 98% домогосподарств, встановила тариф на газ з 1 травня 2023 року. Вартість газу за фіксованим тарифом становить 7,96 гривні за кубометр. Ця ціна для населення залишиться незмінною принаймні до 30 квітня 2024 року.

Крім того, ціна на газ для виробників тепла, які забезпечують населення, а також бюджетні установи залишається на рівні 7420 гривень та 16390 гривень відповідно, за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ.

Тарифи на водопостачання та водовідведення з 1 грудня

Залишаються незмінними й тарифи на воду. Але якщо за світло ми платимо за однаковим тарифом для всіх, то із водою ситуація інша. У кожному регіоні тарифи є різними.

Наприклад, найбільше за водовідведення та водопостачання платять у Запоріжжі, де ціна за кубометр води становить 25 гривень, а за водовідведення – 40,51 гривень за кубометр. Усього це становить 65,55 гривень за кубометр. А ось мешканці Харківської, Вінницької, Львівської, Хмельницької та інших областей платять менше 30 гривень за кубічний метр води.

Читайте також: Чому не всі пенсіонери отримали допомогу від ООН?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні