П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнців можуть відрізати від електрики не лише за борги: введено нові причини

Українців можуть відрізати від електрики не лише за борги: введено нові причини

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українці через проблеми з фінансовим становищем не можуть вчасно оплачувати комунальні послуги, внаслідок чого накопичуються борги. Але відключити постачання електроенергії можуть не лише через заборгованість.

За які порушення можна залишитися без електроенергії, докладно роз’яснили у “Львівобленерго” у

Раніше ми розповідали, що пенсіонерам видадуть по 5 енергозберігаючих лампочок безкоштовно.

Кому і за що можуть вимкнути електрику

  • Якщо є заборгованість за використання електроенергії у гаражах або гаражних кооперативах, оскільки відповідно до постанови НКРЕКП з 2023 року такі об’єкти ведуть розрахунки за промисловими тарифами.
  • Якщо є борг за невраховану електроенергію, тобто коли є фіксація факту крадіжки.
  • При здійсненні підприємницької діяльності побутовим споживачем та після акту та попередження споживач не переуклав договір як юридична особа.
  • Якщо споживач відмовляє у доступі працівників “Обленерго” до приладів обліку контрольного знімання показника або заміни лічильників.

“Допуск працівників “Обленерго” до лічильника – це обов’язок споживача. У разі систематичного недопуску енергетиків до приладів обліку можливе припинення електропостачання”, – йдеться у повідомленні.

Щодо контрольних оглядів лічильників, то їх проводять один раз на три місяці, а у споживачів з АСКЕ – раз на пів року. При цьому роблять фотофіксацію лічильників.

Енергетики обов’язково повинні мати з собою службові посвідчення та пред’явити їх споживачеві на першу вимогу.

При цьому можна зателефонувати до кол-центру “Обленерго” у вашому місті та назвати оператору прізвище працівника та номер його службового посвідчення або табельний номер. Таким чином ви зможете захистити себе від шахраїв, які можуть представитися співробітниками обленерго.

Кому світло не вимикатимуть?

  • Сім’ям, у яких є більше трьох прийомних дітей
  • Дитячим будинкам сімейного типу
  • Жителям квартир, серед яких є хоча б одна людина, яка залежить від електричних медичних приладів, які потребують постійного електроживлення
  • Багатодітним сім’ям
  • Особам з інвалідністю I або II групи
  • Людям, які доглядають дітей з інвалідністю або осіб, які отримали каліцтва в дитинстві

Важливо, що у воєнний час побутових споживачів не відключають від електроенергії за борги, але це не означає, що не потрібно платити. Завдяки цим коштам тримається робота усієї енергосистеми України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні