Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДля українських водіїв готують чергові нововведення – що зміниться в правилах

Для українських водіїв готують чергові нововведення – що зміниться в правилах

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість змін тягнуть за собою нові штрафи. Але є й пропозиція, яка зменшить зловживання місцевої влади.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко поділився планами змін до ПДР, які зараз розглядаються.

Раніше ми писали, за що можуть позбавити водійських прав на півроку.

Система балів за порушення ПДР

Система балів за порушення ПДР, теоретично, має стимулювати водіїв уникати порушень. Але при цьому потрібно враховувати, що водії проїжджають за один і той самий час різну кількість кілометрів, тому і ліміт порушень має бути різним, вважає Крейденко.

Крім того, на думку депутата, така система збільшує корупційні ризики. Якщо зараз досить доступні штрафи нівелюють ці моменти, то водій, отримавши кілька штрафних балів, буде набагато зацікавленіший піти на угоду з інспектором.

Зміни у штрафах за перевищення швидкості

Наразі за перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год водій отримує штраф 340 грн, за перевищення на 50 км/год – 1700 грн. Пропонується прибрати ці 20 “нештрафованих” км/год і розширити шкалу стягнень залежно від швидкості.

Наразі в населених пунктах дозволено їздити не швидше за 50 км/год, як на вузьких вуличках, так і на широких проспектах, з трьома-чотирма смугами, розділеними відбійниками. Їхати такими дорогами зі швидкістю 50 км/год не зовсім логічно і зазначені 20 км/год “люфту” нівелюють це обмеження. Крім того, часто спідометри автомобілів не зовсім правильно показують швидкість, тому хоч якийсь “зазор” 5-10 км/год має бути.

На думку Крейденка, якщо такі зміни буде ухвалено, рух у великих містах стане ще складнішим. При цьому депутат пропонує збільшити штрафи за велике перевищення швидкості до 20 тисяч гривень. 

“Якщо людина їде в місті зі швидкістю 190 або 200 кілометрів за годину, за це повинно бути суттєве покарання”, – каже він.

Штраф за гучний вихлоп

У Раді вже зареєстровано відповідний законопроєкт. За перевищення рівня шуму пропонується стягувати 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 17 000 грн, а в повторному випадку – 2000 мінімумів – 34 000 грн з можливим позбавленням права керування транспортними засобами на 3-6 місяців.

Дрифт – поза законом

Законопроєкт про це теж уже зареєстровано у Верховній Раді. Він передбачає штрафи 8 500 грн за первинне порушення, а якщо водій попадеться вдруге протягом року, то отримає 17 000 грн штрафу і позбудеться прав на 6-12 місяців.

Правила евакуації авто

На сьогоднішній день евакуацією неправильно припаркованих авто займаються приватні фірми спільно з інспекцією з паркування. Це практично бізнес, адже забрати евакуйоване авто зі штрафмайданчика коштує близько 2 000 гривень. При цьому до бюджету надходить лише незначна частина цих коштів – штраф за порушення правил паркування 340 грн.

На думку депутата, потрібно забрати віддати повноваження з евакуації поліції. У такому разі евакуюватимуть тільки ті автомобілі, які дійсно заважають руху, впевнений Крейденко.

За годовую подписку на газету «На пенсии» – в подарок настенный цветной календарь на 2024 год

Нове на сайті