Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяП'ять міфів про картоплю: вся правда про користь овоча і про те,...

П’ять міфів про картоплю: вся правда про користь овоча і про те, з чим її можна їсти

Этот материал также доступен на русском языке
Картоплю часто вносять до "чорного списку" і не вважають "здоровим" продуктом. Спростовуємо поширені міфи про картоплю, без якої не обходиться українська кухня.

Картопля дуже калорійна

100 грамів вареної картоплі містять усього 77 калорій, а це, між іншим, утричі менше, ніж у будь-якому хлібі. Надмірна кількість калорій міститься тільки в смаженій картоплі, тому у вареному і запеченому вигляді вона безпечна для фігури. 

Раніше ми писали, для чого господині додають соду під час варіння картоплі.

У картоплі є тільки крохмаль

В одній порції відвареної картоплі міститься десята частина денної норми вітаміну С і п’ята частина калію. Також овоч відомий антидепресивними та протизапальними властивостями, стимулює роботу кишківника, очей і серцево-судинної системи.

Відомо, що максимум корисних речовин міститься в шкірці картоплі.

Картопля менш корисна, ніж батат

Калорійність і глікемічний індекс картоплі та батату порівняно однакові, але незначно відрізняється склад коренеплодів. Тому сміливо включайте у свій раціон обидва овочі.

Картоплю не рекомендують їсти з м’ясом

Відомо, що частина білків картоплі належить до інгібіторів протеаз, які розщеплюють білок у м’ясі. Це справді так, але є один момент. У процесі термообробки білки в картоплі розщеплюються. Тому на м’ясо вони ніяк не впливають.

Картопля може спричинити діабет

Згідно з дослідженнями, ризик розвитку діабету підвищується на 3,5%, якщо з’їдати більше трьох порцій картоплі на день. Якщо ж ідеться про картоплю фрі, ризик підскакує до 36%. А отже, якщо не зловживати і відмовитися від смаженої картоплі, ризик діабету не такий уже й великий.

Як оформити передплату на газету “На пенсії” онлайн – покрокова інструкція

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні