Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовини11 листопада: свята, прикмети та заборони, що потрібно зробити у батьківську суботу

11 листопада: свята, прикмети та заборони, що потрібно зробити у батьківську суботу

Этот материал также доступен на русском языке
11 листопада 2023 року – це субота. Сьогодні відзначають День холостяка, Міжнародний день енергозбереження та Всесвітній день шопінгу. Православні 11 листопада вшановують пам'ять преподобного Феодора Студита, а також цього дня - батьківська поминальна субота перед Різдвяним постом.

11 листопада відзначається День холостяка. Вперше цей день святкували у Китаї. Дату обрали зовсім невипадково. У Піднебесній велике значення надається цифрам. І чотири одиниці символізують тут людину, яка все ще не знайшла своєї пари.

11 листопада згадують загиблих у Першій світовій війні (раніше – День перемир’я). Свято було засноване на честь підписання між Німеччиною та країнами Атланти перемир’я у 1918 році. Об 11 годині повністю припинилися бойові дії. День пам’яті був запроваджений у 1919 році королем Великобританії Георгом V. Щоб згадати загиблих у всьому світі, проводять дві хвилини мовчання (на честь Першої та Другої світових воєн).

Також сьогодні відзначають Міжнародний день енергозбереження. Перші думки щодо запровадження цього дня з’явилися ще у квітні 2008 року на нараді в Казахстані. Ініціатором виступила міжнародна екологічна мережа SPARE. Того ж року відбулося і перше святкування. Після того, як ще 20 країн світу вирішили приєднатися до свята, його статус змінили на міжнародний.

11 листопада – Всесвітній день шопінгу. Це не офіційне свято, проте має чимало шанувальників по всьому світу. Мережі магазинів часто пропонують 11.11 розпродажі, повз які важко пройти.

Що сталося в Україні та світі 11 листопада

  • 1702 рік – Біла Церква була звільнена від облоги Речі Посполитої загоном запорізьких козаків;
  • 1790 – до Великобританії з Китаю завезли перші хризантеми;
  • 1830 рік – створено нову державу: Бельгію;
  • 1859 рік – світ побачив поему Тараса Шевченка “Марія”;
  • 1872 рік – в Одесі було створено Бессарабсько-Таврійський банк;
  • 1917 рік – більшовицьке повстання в Києві було придушене українським полком, сформованим із делегатів ІІІ Всеукраїнського військового з’їзду;
  • 1925 рік – світ побачила перша платівка Луї Армстронга;
  • 1930 рік – винахід Лео Сіларда та Альберта Ейнштейна (газовий холодильник) отримав патент;
  • 1940 рік – у США виготовлені перші автомобілі “Джип”;
  • 1952 рік – у США вперше продемонстрували дію відеомагнітофона;
  • 1967 рік – у Нью-Йорку засновано Всесвітній Конгрес Вільних Українців (ВКВУ);
  • 1983 – Фред Коен (студент Массачусетського університету) показав перший комп’ютерний вірус;
  • 1987 рік – картину “Іриси” Ван Гога було продано на аукціоні за $53,6 млн;
  • 1994 рік – на аукціоні Сотбіс мільярдер Білл Гейтс купує рукопис Леонардо да Вінчі за $30,8 млн.

Що можна і що не можна робити у батьківську суботу

Постарайтеся сьогодні сходити на цвинтар прибрати на могилах померлих родичів. Можна пекти хліб, роздавати милостиню з проханням молитися за померлих, пригощати близьких і просто перехожих. Бажано сходити до храму та замовити панахиду. Якщо відвідати храм немає можливості, то можна помолитися вдома.

Є забобони, що в ці дні не можна нічого робити по дому. Насправді можна робити все. Чого тільки робити не треба – це сильно журитися і вбиватися.

У цей день заборонено вживати міцні алкогольні напої. Можна випити трохи червоного вина, а ось горілка та коньяк під забороною.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні