Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіУряд планує запровадити новий податок – що зміниться для українців

Уряд планує запровадити новий податок – що зміниться для українців

Этот материал также доступен на русском языке
Кабмін розробляє новий податок в екологічній сфері, який торкнеться багатьох українців. Що готують міністри, і як це вплине на жителів країни – розповідаємо нижче.

Українська влада має намір посилити податковий тиск на сферу переробки твердих побутових відходів. Уряд хоче зробити так, щоб збирати попередньо несортоване сміття було не вигідно. А переробка, за задумом авторів законопроєкту, стане рентабельним бізнесом і принесе інвестиції.

Раніше ми писали, що власників житла змусять платити податок.

Міністерства природи та фінансів спільно з Державною податковою службою готують законопроєкт, згідно з яким буде впроваджено податок на сміття. У разі ухвалення закону, захоронення відходів без попереднього сортування стане нерентабельним. Також у документі передбачаються нові вимоги до звалищ. Про це розповіла заступник міністра природи Вікторія Кірєєва в інтерв’ю Українському радіо. 

Навіщо потрібен податок на сміття

Чиновниця стверджує, що цей закон вирішить проблему сміття в країні.

“Зараз наше завдання – щоб захоронення стало невигідним. А переробка, навпаки, приносила заробіток та інвестиції”, – підкреслила Кірєєва.

За задумом авторів закону, новий податок має стимулювати сортування сміття. Також планують використовувати коефіцієнти для підприємств, які збирають тверді побутові відходи, і тих, хто займається їх захороненням.

“Той, хто буде збирати несортоване сміття, у нього дуже відрізнятиметься податок від того, хто його сортує. Це перший такий інструмент для впровадження сортування, який держава дає бізнесу, який займається сортуванням. Тому що не буде вигідно перевізникам і тим, хто збирає відходи на полігонах, приймати несортоване сміття. Просто в кілька разів відрізнятиметься сума”, — пояснила заступник міністра.

За словами Кірєєвої, головний посил закону такий: сортуємо сміття – отримуємо менші податки. Очікується, що такі заходи сприятимуть появі сортувального ринку і переробки сміття. До того ж, це принесе додаткові надходження до місцевих бюджетів. А це, своєю чергою, вивільнить ресурси для облаштування місць для збору сміття.

Виробники повинні будуть здавати відходи 

Також передбачено, що для уникнення значних штрафів виробників зобов’яжуть здавати певну кількість відходів на переробку.

“Тому, наприклад, підприємства, що виробляють напої, будуть зацікавлені їх зібрати. І вони задіюватимуть інші механізми для залучення людей до здачі цих відходів”, – припустила Кірєєва, зазначивши, що так в Україні буде створено “нову фінансову систему поводження з відходами”. 

Такі системи вже давно функціонують у європейських країнах та Японії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні