Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВласників житла змусять сплатити податок – суми досить значні

Власників житла змусять сплатити податок – суми досить значні

Этот материал также доступен на русском языке
До 1 липня 2023 року українці мають отримати квитанції із сумами на оплату податку на квартири та будинки. Сплатити податок потрібно протягом наступних 60 днів. Якщо квитанції не буде, потрібно самостійно звернутись до податкової.

Податок доведеться заплатити за нерухомість із “зайвими” квадратними метрами – приватні будинки понад 120 кв.м та квартири з площею понад 60 кв.м. Це передбачено законом 2142-ІХ.

Також до 1 липня будуть переглянуті розміри інших податків для українців.

Розмір податку та нормативи площі передбачено статтею 266 Податкового кодексу України.

Але конкретну ставку податку встановлює місцева влада. Однак сума прив’язана до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року і не повинна перевищувати 1,5% за квадратний метр. Звітний рік у 2023 році – 2022 рік.

Мінімальна зарплата у січні 2022 року становила 6 500 гривень. Тож максимальна ставка за кожен зайвий квадратний метр не може перевищувати 97 гривень 50 копійок.

Щоб зрозуміти скільки доведеться заплатити за свою квартиру, розглянемо простий приклад. Мешканець Києва володіє квартирою площею 70 квадратних метрів.

Податок рахуватимуть, враховуючи, що норматив перевищено на 10 кв.м. Загалом за квартиру доведеться заплатити 975 гривень. Якщо ж ваше житло набагато більше за норму, то і суми будуть вищими.

Хто звільнений від сплати податку на нерухомість у 2023 році?

Насамперед, це власники чиє житло відповідає нормам.

Також через повномасштабне вторгнення запровадили послаблення, тому фізичним особам не нараховуватимуть податок на нерухомість за 2021 та 2022 роки, але тільки якщо об’єкти нерухомості або їх частини:

  • розташовані на територіях, на яких ведуться або вели активні бойові дії;
  • розташовані на територіях, що знаходяться в тимчасовій окупації, або тимчасово окуповані російською армією;
  • виявилися непридатними для проживання через військову агресію російської федерації проти України.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні