Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовини21 жовтня: які свята відзначають в Україні, прикмети та заборони дня

21 жовтня: які свята відзначають в Україні, прикмети та заборони дня

Этот материал также доступен на русском языке
У суботу, 21 жовтня, православна церква вшановує пам'ять преподобного Іларіона Великого. Також цього дня відзначаються День працівників целюлозно-паперової промисловості, Всесвітній день йододефіциту та Всесвітній день шампанського.

21 жовтня своє свято відзначають працівники целюлозно-паперової промисловості. Щороку День працівників целюлозно-паперової промисловості випадає на третю суботу жовтня. 2008 року його заснував Президент України, підтримавши тим самим ініціативу працівників цієї галузі.

Щороку у світі виробляється 350 мільйонів тонн паперу. Це найпоширеніший матеріал у світі, без нього просто неможливо уявити наше життя: книги, документи, газети, журнали, щоденники, блокноти, грошові купюри, навіть гіпсокартон.

Також 21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту. Йод – це мікроелемент, який безпосередньо бере участь у синтезі гормону щитовидної залози – тироксину, створення якого йде до 90% споживаного з їжею йоду.

В організмі здорової людини має бути 25-35 мг йоду. Якщо йоду в організмі не вистачає, щитовидна залоза починає виробляти мало потрібних гормонів. Цей стан називається йододефіцитом чи гіпотиреозом.

21 жовтня – Всесвітній день шампанського. Шампанське зовсім випадково з’явилося в одному із холодних регіонів Франції. Через зміну погоди у бік зниження процес бродіння вина перервався. А коли температура зросла, бродіння відновилося. Проте цього разу зупинити його не вдалося. Так і виник напій з бульбашками, який сьогодні доповнює наші святкові столи.

Народні прикмети та традиції на 21 жовтня

  • Вранці туман, погода буде сухою та ясною;
  • Хмари, що низько пливуть, – до сильних морозів;
  • З берези ще не все листя опало — снігу можна чекати пізно;
  • Вночі багато зірок – буде тепла та суха погода.

Що не можна робити 21 жовтня

Не можна вирушати в дорогу, дорога може бути невдалою.

Не рекомендується пускати сторонніх людей до будинку.

Під забороною піднімати із землі предмети, які впустили чи поклали не ви.

Також не варто брати подарунки від незнайомих людей.

Постарайтеся цього дня не страждати, не сумувати і не вдаватися до болючих спогадів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні