Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниГотуємося до переведення годинників на зимовий час: названа точна дата

Готуємося до переведення годинників на зимовий час: названа точна дата

Этот материал также доступен на русском языке
Осінне та весняне переведення годинників для українців стало уже традиційним. Це робиться, щоб збалансувати біологічний та календарний час та більш ефективно використовувати електроенергію.

Раніше ми розповідали, чи переводитимуть в Україні годинник на “зимовий час” у 2023 році.

На зимовий час українці переводять стрілки годинника восени годину тому щодо стандартного часу.

У 2023 році на зимовий час необхідно перейти 29 жовтня о 4:00 ранку.

  • Перекладати стрілки годинника вручну необхідно на механічних і тих пристроях, які не підключені до інтернету.
  • Ноутбуки, смартфони та інші гаджети автоматично перейдуть на зимовий час.

Після переведення годинника організму людині потрібен час, щоб адаптуватися до нових умов. Тому фахівці підготували кілька порад, які пришвидшать цей процес:

  • нормалізуйте свій сон за тиждень до переходу на зимовий час;
  • частіше гуляйте на свіжому повітрі та більше часу приділяйте відпочинку;
  • не допускайте сильного стресу;
  • складіть корисний раціон харчування.

Кому першому спала на думку ідея про перехід на літній та зимовий час

Вперше ідея про перехід на літній час з’явилася у видатного американського політика, вченого та винахідника Бенджаміна Франкліна, коли він обіймав посаду американського посла в Парижі у квітні 1784 року, в есе “Економічний проект”.

Франклін був людиною ощадливою, тому намагався якнайменше використовувати свічок і якомога більше встигати робити, коли на вулиці ще ясно. Пізніше він вважав, що 100 тисяч паризьких сімей випалюють приблизно 0,2 кг свічок на годину протягом семи годин на добу. Таким чином, вигода від переведення годинника могла б скласти 96 мільйонів ліврів.

Разом з цим Бенджамін запропонував запровадити податок на жалюзі, заборону на переміщення вулицями у темний час доби для всіх, крім медиків, норму в один 0,45 кг свічок на сім’ю на тиждень, а також ранковий дзвін та стрілянину з гармат, щоб “міщани розплющили очі”.

“Найважче буде протягом перших двох-трьох днів, після чого новий режим сприйматимуть легко і природно… Якщо зобов’язати людину піднятися о четвертій годині ранку, вона охоче піде спати о восьмій вечора”, – пояснив він.

Однак таку ідею не одразу взяли до уваги, її ще кілька років удосконалювали європейські вчені.

Схожа ідея також з’явилася у британця Вільяма Уіллетта 1905 року, коли він побачив, що жителі Лондона сплять під час того, як сонце вже залило місто.

“Ми 365 разів на рік заводимо кишенькові, настільні та настінні годинники, а процедура переведення стрілок лише вісім разів на рік не складніша. Натомість англійці отримають на рік 210 “зайвих” світлих годинників і на освітленні заощадять два з половиною мільйони фунтів стерлінгів”, – підкреслив Віллетт.

Його підтримав і творець знаменитого Шерлока Голмса Артур Конан Дойл: “Навіть дивно, що за всю історію людства ніхто не додумався до такого простого і такого корисного вдосконалення! Мінуси нововведення будуть невеликі порівняно з плюсами”.

Щодо переходу на зимовий час, то оригінальністю у 1946 році відзначилася тодішня Чехословаччина, яка вирішила зробити різницю між зимою та влітку о другій годині, а не в одну. Однак таке нововведення протрималося лише до весни 1947 року.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні