П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям розповіли, чи переводитимуть в Україні годинник на “зимовий час”

Українцям розповіли, чи переводитимуть в Україні годинник на “зимовий час”

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні вже стало традицією двічі на рік переводити стрілки годинника на “літній” та на “зимовий” час. Найближчий перехід має відбутися в останні вихідні жовтня.

Зазвичай годинник переводить о 4:00 ранку, і у випадку із “зимовим” часом потрібно переводити стрілку на годину тому. Робити це можна ще з вечора, щоб не прокидатися спеціально посеред ночі. Ну а сучасні гаджети, а також деякі смарт-години перекладаються самостійно.

Щороку навколо цієї процедури триває безліч дискусій. Наприклад, в Уряді вже неодноразово пропонували відмовитись від цієї традиції, проте щороку ці дебати нічим не закінчуються. Цього року годинники знову переводитимуть, повідомляє GSMinfo.

Навіщо це потрібно?

В даний час годинник переводять приблизно в 80 країнах світу. Проте з кожним роком кількість цих країн зменшується. Виявляється, вперше годинники почали переводити в 1784 році з метою економити свічки, а також для того, щоб зробити робочий день довшим за світловий. Мовляв, коли ще за вікном видно, то й працюється краще.

В Україні годинник вперше перевели у 1981 році і знову ж таки з метою продовжити світловий день для працюючих. Також восени додаткова година для сну допомагає легше прокинутися, що зазвичай досить складно в осінньо-зимовий період. Що стосується весняного переведення стрілок, то експерти кажуть, що це, навпаки, негативно впливає на організм і провокує додатковий стрес.

В уряді неодноразово заявляли, що від цієї традиції треба відходити, і наводили такі аргументи:

  • Це зовсім не впливає на економію електроенергії. З цієї точки зору, подібна процедура зовсім недоцільна.
  • Відмова від переходу на зимовий час дозволить нарешті позбавитися так званого “московського часу” особливо у східних областях.
  • Переведення годинника збиває біоритми організму, внаслідок чого люди більше зазнають стресу, виникає так звана “осіння депресія” та інші неприємні симптоми.

Однак цього року перехід на “зимовий час” нас знову не омине.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні