П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк запобігти болю в суглобах: остеопат ділиться важливими порадами

Як запобігти болю в суглобах: остеопат ділиться важливими порадами

Этот материал также доступен на русском языке
Болі в колінах, стегнах і плечах турбують мільйони людей. Але остеопати кажуть, що ви можете запобігти неприємним відчуттям. На їхню думку, підтримання активності шляхом ходьби недостатньо, щоб запобігти скутості та болю в суглобах.

За даними опитування 8000 осіб віком від 16 років у Великій Британії, вісім із 10 осіб відчували біль у суглобах, причому багато хто скаржився, що це впливає на їхню роботу, сон і самопочуття.

Майкл Фатіка, лондонський консультант-остеопат інтерактивної онлайн-програми реабілітації Back In Shape, поділився своїми порадами щодо полегшення болю в суглобах. 

Помилки людей щодо своїх суглобів

Ті, хто страждає від болю в спині або колінах, часто уникають фізичних вправ. Однак це призводить до того, що їхні м’язи послаблюються через “рівень повсякденної активності, що постійно знижується”, говорить доктор Фатіка. У результаті “суглоби стають більш вразливими і болючими”.

За словами доктора, ключовим моментом є регулярні силові тренування або тренування з обтяженнями з повним діапазоном рухів. Ці види вправ є ключовими для відновлення втраченої сили м’язів, які захищають і рухають суглоб. 

За словами Фатіка, щоденні рухи, такі як ходьба, не завжди дають змогу виконувати повний діапазон рухів, особливо в колінах, стегнах і щиколотках. Це може призвести до ослаблення суглобів.

Які вправи можна виконувати, щоб полегшити біль у суглобах

У разі болю в суглобах рекомендується виконувати такі вправи:

  • присідання, 
  • нахили,
  • розгинання.

За словами остеопата, присідання – “найпростіша і найдоступніша вправа”. Як відправну точку доктор рекомендує виконати 10 присідань по п’ять раундів.

При болях у колінах також рекомендується згинати коліна лежачи, утримувати цю позу протягом двох секунд, перш ніж випрямляти ноги.

Також Фатіка радить робити розгинання коліна сидячи. Для цього необхідно:

  • сісти на стілець і покласти ногу на стілець навпроти; 
  • натиснути обережно вниз і випрямити коліно настільки, наскільки це зручно;
  • утримувати цю позу до 10 секунд і повторити.

У разі болю в стегні рекомендується вставати, а потім сідати на стілець, повторюючи таку вправу до 10 разів за раунд.

Тим, у кого болить плече, пропонується розмахувати руками зліва направо. Рекомендується спертися на стіл або стілець і нахилитися вперед, щоб одна рука звисала вниз. Потім потрібно повільно махнути вільною рукою зліва направо, поступово збільшуючи довжину маху.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні