Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПрофспілки наполягають на підвищенні мінімальної зарплати – про яку суму йдеться

Профспілки наполягають на підвищенні мінімальної зарплати – про яку суму йдеться

Этот материал также доступен на русском языке
Українські профспілки мають намір боротися за більш значне збільшення мінімальної заробітної плати наступного року, ніж запланував це Кабінет міністрів.

Профспілки наполягають на тому, що мінімальна зарплата має бути порівняна з фактичним прожитковим мінімумом з урахуванням прогнозованого рівня інфляції. Про це повідомляється на сайті Федерації профспілок.

Раніше ми писали, що в Україні підвищать мінімальну зарплату і мінімальну пенсію.

Як профспілки пропонують змінити мінімальну зарплату

Згідно з оцінками аналітиків профспілок, у 2024 році прожитковий мінімум сягне 9,26 тисяч грн. А уряд заклав у бюджет мінімальну зарплату в розмірі 8 тисяч грн.

“Проєктом Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” знову передбачено занижені розміри основних державних соціальних стандартів і гарантій”, – звертають увагу профспілки.

Там вважають, що умови в економіці країни цілком дозволяють підняти мінімальну зарплату до відповідності з прожитковим рівнем.

Чому мінімальна зарплата не влаштовує профспілки

На їхню думку, навіть на тлі війни бізнес успішно проходить адаптацію, а українські банки б’ють рекорди за прибутковістю – за перші півроку банки заробили 83,2 млрд грн. Це в 24,5 раза більше, ніж в аналогічний період минулого року – 3,4 млрд грн.

“Економіка “поставлена на військові рейки” і працює на Перемогу, кожен працівник робить свій внесок у її наближення”, – стверджують вони.

Також у профспілках упевнені, що саме занижена оплата праці ще до початку російського вторгнення стала ключовою причиною критичного відтоку кваліфікованих кадрів із країни, а війна лише посилила негативні тенденції. 

“Невже зараз, коли сотні тисяч українських робітників пішли на фронт захищати країну, ті, що залишилися, працюють на межі своїх сил, а мільйони членів їхніх родин виїхали за кордон, ми не усвідомлюємо, що низькі зарплати сьогодні – це неповернення наших із вами співвітчизників завтра?” – стурбовані в профспілках.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні