Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧому українці, які вийшли на пенсію раніше, отримують менше за тих, хто...

Чому українці, які вийшли на пенсію раніше, отримують менше за тих, хто вийшов зовсім недавно?

Этот материал также доступен на русском языке
Часто від старших пенсіонерів можна почути нарікання, що за однакового стажу та ідентичних посад, вони отримують пенсії менше, ніж їхні молодші колеги, які вийшли на пенсію пізніше.

Чому так відбувається, пояснила міністерка соцполітики Оксана Жолнович у своєму Telegram-каналі. Також Жолнович зазначила, що в уряді намагаються виправити цю ситуацію і вже над цим працюють.

Раніше ми розповідали, що пенсіонерам почали виплачувати допомогу ООН.

«Для початку важливо зрозуміти, як рахується пенсія. Кожного місяця заробітна плата порівнюється із середньою зарплатою по країні та виводиться коефіцієнт. Якщо зарплата дорівнює середній, то коефіцієнт одиниця. Якщо менше, це – 0,5. Якщо більше – то 2 і таке інше. Ці коефіцієнти якраз і впливають на розрахунок пенсії», – зазначила міністерка.

Але, за словами Оксани Жолнович, чинним законодавством занижено розмір індексації пенсій.

«Ми це розуміємо і працюємо над тим, щоб це виправити. Щоб справедливіше вираховувати коефіцієнти, від яких залежить, яку пенсію отримує людина», – сказала вона.

Водночас важливо не забувати, що розподіл із пенсійного кошика залежить від того, скільки сьогодні працюючі українці туди вклали.

Справедливий розрахунок пенсії дозволить бути більш зацікавленим у сплаті страхових внесків. Адже люди розумітимуть, що їм більше повернеться. Зрештою, коли ми сплачуємо страховий внесок, не слід забувати, що ці гроші йдуть на пенсії наших бабусь та дідусів. Ні на що інше вони не витрачаються.

Наприклад, обслуговування Пенсійного фонду становить лише 5% від загальної суми.

Це дуже невеликий відсоток, який ви не знайдете в жодному банку.

Нове на сайті