Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнців готують до чергового підвищення тарифів на електроенергію: скільки доведеться платити

Українців готують до чергового підвищення тарифів на електроенергію: скільки доведеться платити

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні з 1 червня встановлено новий тариф на електроенергію для населення, який діятиме до 31 грудня. Тому з 1 січня електрика в Україні може подорожчати. Саме так вважають експерти.

З 1 червня тариф на світло збільшився до 2,64 грн. Таку вартість за рішенням уряду встановлено до кінця грудня цього року.

На думку експертів, існує велика ймовірність того, що тариф на світло для населення буде переглянуто вже в новому році. Це залежатиме від рішень, які ухвалить уряд України наприкінці цього року.

Так, експерт з питань енергетики Андріан Прокоп стверджує, що до кінця 2023 року ціни на електроенергію не змінюватимуть. А ось що чекати українцям у 2024 році багато в чому залежатиме від стану енергосистеми України.

Якщо не буде російських атак на енергосистему, то не підвищуватимуть тарифи на електрику. Якщо ж атаки продовжаться, то без підвищення, швидше за все, не обійдеться.

Хоча влада обіцяла не підвищувати тарифи на електроенергію до кінця опалювального сезону.

Але навіть підвищення тарифів на електроенергію особливо не покращило ситуацію, оскільки багато українців просто не можуть платити за комуналку та накопичуються борги.

Які тарифи не підвищуватимуть до кінця війни?

Президент України Володимир Зеленський у серпні 2022 року встановив мораторій на деякі тарифи. Йдеться про гарячу воду, послуги з розподілу газу, а також теплову енергію – виробництво, транспортування та постачання. Так, вартість цих комунальних послуг не зростатиме до кінця дії військового стану, а також протягом шести місяців після його скасування.

Скільки за світло платять у Європі?

У Німеччині 1 кіловат коштує 5,14 грн, у Франції – 5,24, в Італії – 4,99, в Іспанії – 4,58.

Середня ціна за кіловат електроенергії у Польщі становить 0,77 злотих (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl.

У Молдові – 3,42–3,84 лея/кВт·год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має становити від 5,5 до 6,5 грн/кВт·ч, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Раніше ми розповідали, що у Нафтогазі визначилися з тарифом на газ цієї зими.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні