Середа, 15 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяДля багатьох буде відкриттям: чи можна їсти яйця з червоними крапками, як...

Для багатьох буде відкриттям: чи можна їсти яйця з червоними крапками, як вони впливають на людину

Этот материал также доступен на русском языке
Червоні плями на жовтку в курячому яйці не дають багатьом спокою. Хтось побачивши краплі крові, одразу ж викидає таке яйце, хтось їх просто вибирає та готує улюблений омлет чи яєчню. Що робити у такій ситуації, щоб не зашкодити своєму здоров'ю?

Чому з’являються криваві цятки в яйцях?

Якщо ви побачили червоні цятки на жовтку – не панікуйте. Коли формується яйце, воно оточується жовтковим мішком, який наскрізь пронизаний кровоносними судинами. При дозріванні відбувається звільнення жовтка від цього мішка, внаслідок чого останній розривається та ушкоджує кровоносні жилки. Через це частина крові із судин потрапляє у жовток.

Також це може бути пов’язане з певною генетичною схильністю, а також віком птиці. Що старша курка, то частіше в яйці з’являються вкраплення.

Чому в коричневих яйцях частіше зустрічаються червоні плями?

Також часто можна почути думку, що у коричневих яйцях червоні вкраплення з’являються частіше. За оцінками експертів, близько 15% яєць мають усередині червоні плями. Це змушує думати, що курки, що несуть коричневі яйця, більш «уразливі». Але все дуже прозаїчно. Перед продажем всі яйця на фабриках просвічують та відбраковують ті, що мають плями чи інші дефекти. Біла шкаралупа краще просвічується, аніж коричнева, тому часто червоні плями залишаються непоміченими.

Чи небезпечні для людини червоні плями в яйцях?

Це просто недолік, який аж ніяк не впливає на організм людини. Такі яйця можна спокійно вживати, звичайно, краще після термічної обробки. Якщо ви любите їсти яйця свіжими, то вибирайте без вкраплень крові.

Раніше ми розповідали, для чого досвідчені господині трясуть яйця перед варінням.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні