Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 3 вересня - День підприємця та День народження бюстгальтера

Яке сьогодні свято: 3 вересня – День підприємця та День народження бюстгальтера

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 3 вересня 2023 року. 246-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року лишається 119 днів.

За церковним календарем 3 вересня відзначають іменини:

Олександр, Єфрем, Ігнатій, Корнілій, Павло, Рафаїл, Тадей.

Які свята відзначають 3 вересня

Загальні:

Якщо ви вже перевернули календар, то ви, напевно, знайомі зі святом під назвою «Шуфутинов день», або “третє вересня”.

За народним календарем XXI століття, 3 вересня відзначається Шуфутін день. Історія свята сягає корінням у “глибоку старовину” – 1994 рік, коли світло побачила платівка Михайла Шуфутинського “Гуляй, душа”. Саме вона і містила доленосний трек – “Третє вересня”.

Ще сьогодні – День народження бюстгальтера, День відкриття нових дверей та День зірваних з різьблення.

Бюстгальтер (нім. Büstenhalter – “підтримує груди”; також “ліфчик”) – предмет жіночої нижньої білизни, який прикриває, підтримує і піднімає груди.

Перший патент на винахід бюстгальтера під назвою Caresse Crosby був виданий 3 листопада 1914 американці Мері Фелпс Якоб. Відмовившись від жорсткого корсету, вона почала використовувати конструкцію з двох хусток та стрічки. Всі жінки в цей час носили корсети, і спочатку безупинний ліфчик успіху не мав.

Але заповзятливий чоловік винахідниці, який служив у корсетній фірмі, запропонував своїм господарям новинку, і ті виявилися провидцями, придбавши у Мері патент за 1500 доларів. Це були пристойні на ті часи гроші – за 260 доларів тоді можна було купити автомобіль.

В 1917 армійське командування США звернулося до американських жінок з проханням відмовитися від бюстгальтерів, забезпечених металевими деталями. Це допомогло заощадити стільки металу, що дозволило побудувати цілих два військові кораблі!

У 1920-ті роки бюстгальтер все ще по-старому називали м’яким корсетом, а в Росії – «бюстодержателем». Зазвичай його шили з корсетних тканин – мадаполаму, дамасту, атласу. У 1930-і роки емігрантка з Росії Іда Розенталь заснувала у Сполучених Штатах разом із чоловіком підприємство, де вперше стали виробляти бюстгальтери з філіжанками різних розмірів та еластичними бретельками.

1932 року форму бюстгальтера змінили, акцентуючи увагу на глибині чашок. Поступово конструкція цієї деталі вдосконалюється. У 1935 році виробники бюстгальтерів придумали подушечки, що вставляються в бюстгальтер і надають жіночих грудей пишноти. В цей же період була введена нумерація чашок від А до D. Після винаходу нейлону в 1938 для виготовлення бюстгальтерів стали застосовувати не тільки натуральні матеріали, але і синтетику.

Сьогодні ця важлива частина інтимного жіночого туалету виробляється із застосуванням найсучасніших технологій та постійно вдосконалюється.

***

Окрім цього, 3 вересня святкують День солідарності у боротьбі з тероризмом та День закінчення Другої світової війни.

В Україні цього дня відзначається День підприємця

Перша неділя вересня традиційно відзначається День підприємця – це свято започатковано у 1998 році указом президента Леоніда Кучми, враховуючи роль підприємництва у здійсненні економічних реформ, вирішенні соціально-економічних проблем України. Тим самим було визнано вплив підприємництва формування, становлення та розвитку національної економіки. День підприємця відзначається в Україні щороку першої неділі вересня.

Традиційно з нагоди Дня підприємця у столиці та інших великих містах проводяться урочисті заходи, включаючи виставки товарів та послуг, форуми за участю представників влади та підприємництва щодо співробітництва та стратегічного партнерства, урочисті прийоми в органах влади та вручення відзнак підприємцям, святкові концерти.

Церковні:

За церковним календарем 3 вересня цього року – Тиждень 13-й після П’ятидесятниці.

Цього дня православні християни також відзначають Святкування Успіння Пресвятої Богородиці, Собор Московських святих, Явлення Світлописаного образу Пресвятої Богородиці в Російському на Афоні Свято-Пантелеімоновому монастирі, свято Ікони Божої Матері, яка називається «Привид розуму», день пам’яті апостола від 7 Васи та дітей її, мучеників Феогнія, Агапія і Піста, преподобного Аврамія Смоленського, преподобної Марфи Дівєєвської, преподобного Аврамія працелюбного, Печерського, преподобномученика Рафаїла, священномученика Олександра пресвітера, священномученика Павла та Феодора.

Цей день в історії

Пам’ятні дати в Україні та світі за 3 вересня:

У 301 році було засновано Сан-Марино – найстарішу на сьогодні державу Європи;

1189 – Річард Левине Серце коронується на англійський престол як Річард I;

1609 – англійський мореплавець Генрі Гудзон відкриває гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк;

1783 – завершується американська війна за незалежність, що тривала з 1775 року;

1803 – Джон Дальтон зробив перший запис зі стандартними позначеннями хімічних елементів;

1838 – у Києві відкривають Інститут шляхетних дівчат;

1864 – вибух смілив з лиця землі стокгольмську лабораторію Альфреда Нобеля, де він разом з батьком проводив свої досліди з нітрогліцерином. Загинули 5 помічників та молодший брат Альфреда – Еміль. Батька від горя розбив удар. Але Альфред своїх дослідів не припинив, і через три роки отримав патент на виготовлення динаміту;

1914 рік – добровольчий легіон Українських Січових Стрільців (УСС), /a> створений у Львові у серпні, приносить присягу на вірність Австро-Угорській імперії;

1914 – американка Мері Фелпс Джекобс винайшла бюстгальтер. «Дослідний» зразок вона змайструвала за допомогою служниці з хусток і запатентувала свій винахід у 1915 році;

1939 – об 11.15, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму з виведення німецьких військ з Польської республіки, прем’єр-міністр Невіл Чемберлен оголошує, що Великобританія вступає у війну з Третім Рейхом;

1950 – гонкою на трасі в Монці (Італія) завершується перший чемпіонат світу “Формула-1”;

1953 рік – набирає чинності Європейська Конвенція про захист прав людини та основних свобод;

1959 – японська корпорація “Соні” починає випуск транзисторних радіоприймачів;

1973 – у Києві відкривають пам’ятник Лесі Українці;

2004 рік – відбулася кривава розв’язка теракту у Беслані.

2005 – Збірна України з футболу вперше у своїй історії отримує право виступити на Кубку Світу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні