Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовини8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці: що не можна робити у цей...

8 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці: що не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
8 вересня 2023 року – це п'ятниця. Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день грамотності, Міжнародний день солідарності журналістів, Всесвітній день фізіотерапії та День вибачень. Православна церква святкує Різдво Пресвятої Богородиці.

Міжнародний день солідарності журналістів був затверджений у 1958 році під час 4-х зборів профільної організації. Міжнародна організація журналістів – найстаріша та наймасштабніша журналістська асоціація у світі. Дату обрали на честь Юліуса Фучика. Він був театральним та літературним оглядачем, журналістом, активним діячем комуністичної партії з Чехословаччини. 1942 року його заарештувало гестапо і 8 вересня наступного року стратили.

8 вересня відзначають також цікаве свято День вибачень (Pardon Day), яке своїм корінням сягає в США. Він був заснований далекого 1974 року. Цього дня обраний президент Джеральд Форд видав прокламацію, яка проголошувала прощення президента Річарда М. Ніксона за провину у Вотергейському скандалі.

Також 8 вересня – День фізіотерапевта. Запровадили його 1951 року з ініціативи Міжнародної конфедерації фізіотерапії. Україна стала членом цієї організації у 2010 році.

Щомісяця у всьому світі фізіотерапевти допомагають тисячам людей знизити ймовірність захворіти на неінфекційні хвороби. Вони проводять профілактичні заходи, які зміцнюють здоров’я, покращують самопочуття, допомагають відновити працездатність у людей із травмами чи інвалідністю.

8 вересня – День медсестри відділень дитячої гематології та онкології. 58% серед дитячих хвороб займають гематологічні захворювання, а 42% – онкологічні. Працю медичних сестер за такої статистики важко переоцінити. Щодня вони стикаються зі страшними захворюваннями та працюють з маленькими пацієнтами.

Що сталося в Україні та світі 8 вересня?

1952 – Вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Хемінгуея “Старий і море”;

1989 – У Києві засновано Народний рух України за перебудову;

1991 – У Києві зареєстровано найвищу температуру повітря 32°C для цього дня року;

1993 – Створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО. Відзначається як День солідарності міст Світової культурної спадщини;

2005 – Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив з посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня Ющенко призначив виконувачем обов’язків прем’єр-міністра України Юрія Єханурова.

Церковне свято 8 вересня

Християни 8 вересня (раніше ми відзначали 21 вересня) відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, який також називають Другою Пречистою.

Цього дня віруючі згадують про народження Діви Марії у літньої бездітної пари. Наші пращури дуже поважали і любили це свято.

На Різдво Богородиці обов’язково відвідували богослужіння та слухали церковні піснеспіви. Оскільки Діва Марія народилася у подружжя похилого віку, яке вже не сподівалося на дітей, у цей день читають молитви про народження дитини.

Вважається, що 8 вересня Богородиця може послати дитину навіть тим жінкам, які втратили надію завагітніти. А вагітні моляться Богородиці про легкі та успішні пологи.

Що не можна робити на Різдво Пресвятої Богородиці?

  • Якщо у цей день запалюєте вогонь, то будьте з ним обережні і не залишайте полум’я без нагляду. У цей день підвищено ризик пожежі.
  • Не можна носити старе, незручне та брудне взуття сьогодні.
  • Батькам не рекомендується купати дитину 8 вересня.
  • Не можна ділитися хлібом із чужими людьми сьогодні, але можна поділити його з рідними.

Хто відзначає іменини 8 вересня

Свої іменини святкують Адріан, Віктор, Георгій, Дмитро, Марія, Наталія, Петро, Роман.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні