Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСтосується власників квартир: потрібно заплатити обов'язковий податок – час є до 31...

Стосується власників квартир: потрібно заплатити обов’язковий податок – час є до 31 серпня

Этот материал также доступен на русском языке
Українці до 31 серпня мають сплатити податок на квартири та будинки. Тим, хто не встигне це зробити вчасно, доведеться заплатити зверху ще й штраф.

Податок на квартири та будинки нараховується лише на “зайву” площу. Місцева влада має право збільшити “норму”, але найчастіше це не робить, оскільки зібрані кошти надходять до бюджету. “Норма” складає:

  • 60 квадратів для квартири – за кожний наступний квадратний метр потрібно платити податок;
  • 120 квадратів для дому – за кожен наступний квадратний метр потрібно сплачувати податок;
  • 180 квадратів, якщо є будинок та квартира – за кожен наступний квадратний метр потрібно платити.

Розмір податку становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік. Це близько 100 гривень за кожний зайвий квадратний метр.

Відповідно до закону № 7632 від сплати податку на нерухомість звільнено громадян, чиє житло знаходиться в окупації або в зоні бойових дій.

Також звільнено від сплати податку за нерухоме майно громадян, чиї  об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, зруйновані чи пошкоджені внаслідок збройної агресії РФ, незалежно від включення відповідної території до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Отримавши повідомлення про нарахування податку на нерухомість, громадянин зобов’язаний сплатити його протягом двох місяців.

Які штрафи передбачені за несплату податку на нерухомість?

Після отримання квитанції про сплату податку українці мають сплатити його протягом двох місяців. Якщо прострочити сплату терміном до 30 днів, то до суми податку буде додано штраф у вигляді 10% від нарахованої суми податку. Якщо оплата податку прострочена більш ніж на 30 днів, то штраф складе вже 20%.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні