Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 16 серпня?

Які свята відзначають в Україні 16 серпня?

Этот материал также доступен на русском языке
16 серпня 2023 року – середа. Сьогодні свято повітряних зміїв, малинового варення, а православна церква вшановує пам'ять преподобних Ісаака, Далмата та Фавста.

Іменини 16 серпня відзначають: Антон, В’ячеслав, Іван, Ісаакій, Кузьма, Микола, Соломія.

Всесвітній день повітряних зміїв

Це свято щорічно відзначається 16 серпня. За однією з версій приблизно 3000 років тому першого повітряного змія виготовили в Китаї. Для цього у Піднебесній були всі необхідні матеріали – легка шовкова тканина, міцні мотузки, а також пружний бамбук для каркасу. Спочатку китайські літуни були прямокутними, прикрашеними міфологічними зображеннями, а деякі з них оснащувалися спеціальними струнами та свистками, щоб під час польоту видавати звуки, схожі на музику.

День малинового варення

Це смачне свято почали офіційно відзначати із 2015 року. З’явився він завдяки популярній кулінарній інтернет-спільноті, яка вирішила відновити стару слов’янську традицію. У давнину було прийнято відзначати День шанування малини — Малинник, якраз у середині серпня.

Яке церковне свято 16 серпня?

16 серпня – день пам’яті преподобних Ісаака, Далмата та Фавста.

Відомо, що преподобний Далмат жив під час царювання імператора Феодосія Великого. Він був військовослужбовцем, якого дуже шанував сам правитель. Згодом він вирішив відкинути все світське, залишив дружину та дітей, взяв із собою сина Фавста і подався до святого Ісака недалеко від Константинополя. Там батька та сина постригли і стали вони вести богоугодне життя. Коли Ісаак відчув свою смерть, то призначив своїм наступником Далмата.

Що сталося у світі та Україні 16 серпня?

1925 – На екрани вийшов перший фільм Чарлі Чапліна “Золота лихоманка”;

1965 – Перша катастрофа Boeing 727 сталася на озері Мічіган. 30 людей загинули;

1985 – Співачка Мадонна вийшла заміж за Шона Пенна;

1991 – Іоанн Павло II розпочав перший за всю історію римських пап візит до Угорщини;

1995 – Більшість населення Бермудських островів на референдумі проголосували проти незалежності та збереження статусу британської колонії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні