Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 15 серпня: День археолога та Степанів день

Які свята відзначають в Україні 15 серпня: День археолога та Степанів день

Этот материал также доступен на русском языке
15 серпня православна церква вшановує пам'ять першомученика апостола від 70-ти Стефана. В Україні святкують День археолога.

День археолога в Україні

Це професійне свято відзначається щороку 15 серпня. До 2008 року свято в Україні було неофіційним. Свято встановлено Указом президента від 6 серпня 2008 року № 694/2008 «Про День археолога» з огляду на вагомий внесок українських вчених-археологів у розвиток вітчизняної археології, дослідження, збереження, популяризацію археологічної спадщини України та на підтримку ініціативи громадськості».

Церковне свято 15 серпня

Стефан був першим християнським мучеником, який походив із діаспори євреїв. Стефана разом із шістьма одновірцями апостоли зробили дияконами для підтримки справедливості та порядку при щоденній роздачі потреб. Стефан мав грецьке ім’я і, швидше за все, теж походив із діаспори. Стефан виконував покладені на нього обов’язки та проповідував слово Боже в Єрусалимі, за що був притягнутий до суду та побитий камінням.

У народі святий Стефан вважається покровителем коней, тому йому молилися про здоров’я та захист цих тварин. До них у Степанів день ставилися з особливою повагою. Щоб конячки залишалися сильними, витривалими та здоровими, їх напували з відра, в яке кидали срібну монету.

Також у цей день селяни відзначали закінчення сіножаті. З цього приводу влаштовували свято. У полі 15 серпня не виходили. Щоб заготовлене сіно вберегти від дощів, його вкривали у сіновалах-сараях. Ще було прийнято косити отаву – траву, що відросла.

Прикмети на 15 серпня

  • Яка погода у цей день, таким і вересень буде.
  • Дощ на Степана обіцяє багатий урожай картоплі та обіцяє відсутність пожеж у найближчі місяці.
  • Якщо північно-східний вітер дме, то врожай зернових буде поганим.
  • Яка вранці гарна погода, така буде протягом 6 тижнів.
  • Павуки плетуть акуратне і маленьке павутиння – до дощу.
  • Жаби голосно квакають – до дощу. Якщо квакання різко припинилося, то вранці можуть бути заморозки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні