Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі свята відзначають в Україні 9 серпня?

Які свята відзначають в Україні 9 серпня?

Этот материал также доступен на русском языке
9 серпня 2023 року – середа. У світі відзначають Міжнародний день корінних народів світу, Всесвітній день книголюбів. А також саме цього дня було здійснено ядерну атаку на Нагасакі.

9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу. Свято було розпочато 1994 року Генеральною Асамблеєю ООН на честь першого засідання з питання корінних народів (відбулося 1982 року). Головна мета – показати прагнення міжнародної спільноти зберегти права та культуру корінних народів певної території.

Сьогодні також святкується Всесвітній день книголюбів. Цей день був створений та введений у США та спочатку був неофіційним. Він носив назву День книголюбів (Book Lovers Day), проте згодом зацікавленість у ньому зросла і він перетворився на Всесвітній день книголюбів.

9 серпня – День пам’яті трагедії Нагасакі в Японії.

“9 серпня 1945 року об 11 годині 2 хвилини небо над Нагасакі яскраво освітлилося, і стрілки всіх годинників зупинилися. Гігантська хмара-гриб піднялася в блакитне небо. Що сталося? Що буде з людьми? Руїни зруйнованих храмів, згорілий одяг, розплавлене скло і сьогодні служать нагадуванням про той страшний день. Ми завжди продовжуватимемо писати послання світу з Нагасакі, послання тих, хто вижив, перенісши неймовірні випробування.

Ці кілька рядків офіційного послання, розміщеного на сайті мерії міста Нагасакі, висловлюють увесь біль та надію японського народу на без’ядерне майбутнє.

Згідно зі звітом префектури Нагасакі, “люди та тварини загинули майже миттєво” на відстані до 1 км від епіцентру. Майже всі будинки в радіусі двох кілометрів були зруйновані, а сухі матеріали, такі як папір, спалахували на відстані до трьох кілометрів від епіцентру. З 52 000 будівель у Нагасакі 14 000 було зруйновано та ще 5 400 серйозно пошкоджено. Тільки 12% будівель залишилися непошкодженими. Хоча у місті не виникло вогняного смерчу, спостерігалися численні локальні пожежі.

Збройні сили США здійснили ядерну атаку міста Нагасакі (Японія). Було скинуто ядерну бомбу “Товстун”.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні