Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовини8 серпня – День військ зв'язку ЗСУ, День кішок та День народження...

8 серпня – День військ зв’язку ЗСУ, День кішок та День народження холодильника

Этот материал также доступен на русском языке
8 серпня 2023 року – вівторок. Сьогодні у світі відзначають День кішок, День альпініста, в Україні – День військ зв'язку ЗСУ. Православна церква вшановує пам'ять Єрмолая Нікомедійського.

День військ зв’язку ЗСУ

День військ зв’язку з’явився в українському офіційному календарі 2000 року, після того, як 1 лютого 2000 року другий президент України Леонід Кучма підписав Указ N 154/2000 “Про День військ зв’язку”, який наказував відзначати його в Україні щороку 8 серпня. У президентському указі Леоніда Кучми, зокрема, говорилося, що це свято запроваджується “з огляду на заслуги військ зв’язку у зміцненні обороноздатності держави”.

Саме цього дня 1920 року в місті Києві, на базі колишнього Костянтинівського юнкерського військового училища, почалася підготовка військових зв’язківців на других Київських військово-інженерних курсах.

Всесвітній день котів

Це неофіційне свято на честь кішок, яке відзначається у всьому світі 8 серпня. У День кішки люди віддають данину подяки цим тваринам за їхні заслуги та демонструють їм свою повагу та любов. Метою свята – не лише вшанування домашніх вихованців, а й привернення уваги до проблеми безпритульних котів та котів.

Міжнародний день альпінізму

8 серпня у світі відзначається Міжнародний день альпінізму. З’явилося це свято завдяки двом швейцарцям — лікареві Мішелю-Габріелю Паккарду та гірничому провіднику Жаку Бальму. 8 серпня 1786 року вони першими з усіх альпіністів досягли найвищої точки Альп – вершини Монблан, висота якої складає 4810 метрів над рівнем моря.

День народження холодильника

Перший запатентований холодильник з’явився 8 серпня 1899 завдяки винахіднику з Міннесоти Альберту Маршаллу.

Холодильні конструкції вигадували і раніше. В основному вони діяли за рахунок покупного льоду. Перші домашні холодильники споживали багато дров, вугілля та гасу.

1911 року фірма “Дженерал електрик” налагодила випуск холодильників майже сучасного типу: холодильна машина містилася в кухонній шафі. Однак вона надто голосно шуміла, і через те, що працювала на газі, погано пахла. Це був її головний недолік.

У 1926 році датський інженер Стіндруп розробив безшумний холодильник. Після цього він швидко став в Америці найпопулярнішим побутовим приладом. Але ціна на них була вдвічі дорожчою, ніж на автомобілі марки “Форд”.

Що сталося в Україні та світі 8 серпня?

1949 – У Страсбурзі відбулася перша сесія Ради Європи;

1966 – У Китайській Народній Республіці оголошено початок “культурної революції”;

1974 – Президент США Річард Ніксон оголосив, що йде у відставку у зв’язку з Уотергейтським скандалом;

1985 – Почалося виведення радянських військ з Афганістану після дев’яти років війни;

2000 – Вчені Великобританії, США та Італії офіційно оголосили про початок дослідів з клонування людини;

2008 – Під приводом захисту російських громадян у Південній Осетії Росія напала на Грузію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні