Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 2 липня - чотири професійні свята в Україні

Цей день в історії: 2 липня – чотири професійні свята в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні неділя, 2 липня 2023 року. 183-й день року за григоріанським календарем. До закінчення року залишається 182 дні.

Які свята відзначаються цього дня

2 липня – приємний у всіх відношеннях день, коли святкують День сюрпризів та Всесвітній день собаки.

Ще сьогодні – Свято непитущих та виразників, а також Всесвітній день НЛО.

Церковні:

Згідно з церковним календарем, 2 липня цього року – Тиждень 4-й після П’ятидесятниці.

Дати: День Військово-Морських сил ЗСУ. День працівників морського та річкового флоту. День податківця України Міжнародний день спортивного журналіста

День Військово-Морських сил ЗСУ

Морська служба і небезпечна, і важка, а моряки – зразок виправлення та вправності, приклад мужності та героїзму. Прапори України вперше підняли на кораблях Чорноморського флоту 29 квітня 1918 року. І ось уже понад сто років українські військові моряки стоять на варті морських рубежів країни.

День працівників морського та річкового флоту

День працівників морського та річкового флоту України – національне професійне свято. Дата проведення цього свята неодноразово змінювалася і тепер воно відзначається в Україні щорічно першої неділі липня.

День податківця

День працівника Державної податкової служби України – це професійне свято встановлено у жовтні 2005 року указом президента Віктора Ющенка на знак визнання значної ролі Державної податкової служби України у забезпеченні реалізації податкової політики держави. Зазначається щорічно 2 липня.

  День в історії 2 липня – пам’ятні дати та події

Що відбувалося в історії світу та України другого липня?

1499 – кораблі експедиції Охеди підійшли до північного узбережжя Південної Америки. Цього дня Амеріго Веспуччі відкрив дельту Амазонки.

1776 – другий Континентальний конгрес у Філадельфії ухвалив рішення про відокремлення Америки від Великобританії. Але День незалежності відзначається у США 4 липня, коли було прийнято Декларацію незалежності, публічно зачитану 8 липня.

1859 – перший в Америці далекий політ на аеростаті здійснили Джон С. Уайз (John Wise), Джон Лі Маунтен (John La Mountain) та О. А. Гейджер (O.A. Gager). Вони пролетіли 1800 км. від Сет-Луїса до Хендерсона (штат Нью-Йорк).

1860 – засновано Владивосток у бухті Золотий Ріг на Тихому океані.

1900 – Перший політ дирижабля конструкції графа Фердинанда фон Цепеліна моделі LZ-1. Каркас дирижабля був об’ємом 11300 кубометрів, а оболонка гондоли і гвинти були виконані з алюмінію. Усього через 10 років і корпус усіх дирижаблів стали робити із міцного алюмінієвого сплаву дуралюміну.

1918 – Гетьман Скоропадський запровадив українське громадянство.

1932 – Створено Донецьку область зі столицею в Артемівську.

1937 – Початок сталінських репресій.

1951 – «Правда» засудила вірш В. Сосюри «Любіть Україну».

1964 – Президент США Ліндон Джонсон підписав Акт про громадянські права, запропонований його попередником Д. Ф. Кеннеді в 1963 році. Закон, що набрав чинності, формально поклав кінець дискримінації на основі расових, релігійних, статевих або національних ознак.

1976 – Возз’єднання Північного та Південного В’єтнаму та утворення Соціалістичної Республіки В’єтнам. Столиця Сайгон перейменована на Хошимін.

1976 – У Києві відкрився пам’ятник жертвам фашистського розстрілу у Бабиному Яру.

1990 – розпочав свою роботу XXVIII з’їзд КПРС, останній в історії партії.

1993 – у Києві створено Конгрес Українських Націоналістів.

2002 – Стів Фоссетт завершив першу у світі навколосвітню подорож на повітряній кулі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні