Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія25 червня - Онуфріїв день: який одяг не можна одягати і що...

25 червня – Онуфріїв день: який одяг не можна одягати і що приготувати для успіху та здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
25 червня православні вшановують пам'ять преподобного Онуфрія. Цього дня прийнято просити у святого щедрого врожаю та здоров'я усій родині.

Що відомо про преподобного Онуфрія?

Преподобний Онуфрій прожив на самоті в дикій пустелі протягом шістдесяти років. У молодості дізнавшись від старців про тяжкість і духовну висоту життя пустельників, преподобний Онуфрій захотів їм наслідувати. Вночі він таємно вийшов із обителі і побачив перед собою світлий промінь. Святий Онуфрій злякався і вирішив повернутися, але голос ангела-охоронця переконав його продовжити розпочатий шлях.

У глибині пустелі преподобний Онуфрій знайшов пустельника і залишився вчитися в нього безлюдному житті і боротьбі зі спокусами.

Коли старець переконався, що святий укріпився у духовній боротьбі, він залишив його одного.

Щороку старець приходив до нього і через кілька років, прийшовши до преподобного Онуфрія, помер.

Незабаром біля печери, де жив святий Онуфрій, виросла фінікова пальма і відкрилося джерело чистої води. Дванадцять гілок пальми по черзі приносили плоди, і преподобний не терпів голоду та спраги.

Преподобному Онуфрію моляться у всіх потребах, особливо про набуття духовних чеснот, а також про збереження від раптової смерті.

Прикмети на 25 червня

  • У садах з’явилися білки – скоро підуть дощі;
  • Видно Чумацький Шлях на небі – погода буде ясною;
  • Рясна роса вранці – до багатого врожаю;
  • Спекотна погода – ягід буде багато.

Що не можна робити на Онуфрія

Цього дня не можна лягати спати раніше за півночі, інакше не реалізуєте свої плани. Не рекомендується носити темний одяг – він приваблює нечисту силу. Вагітним жінкам заборонено дозволяти комусь торкатися свого живота, інакше дитина народиться занадто довірливою.

Що можна робити 25 червня

Цього дня можна йти на рибалку та готувати рибні страви. Традиційним частуванням вважалася юшка – той, хто її поїсть 25 червня, приверне успіх у справах. Також було прийнято сьогодні косити траву та прибирати бур’яни на городі.

Слов’яни вважали, що 25 червня сонце повертається на зиму, а літо – на спеку. Тому люди на світанку виходили на найвищий пагорб і зверталися до сонця, просячи у нього гарного врожаю та захисту від недуг.

Іменинники 25 червня

Іменини у цей день відзначають Андрій, Ганна, Арсен, Єфросинья, Іван, Онуфрій, Петро, Степан (Стефан).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні