П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 26 червня – День кримськотатарського прапора та мучениці Акіліни

Яке сьогодні свято: 26 червня – День кримськотатарського прапора та мучениці Акіліни

Этот материал также доступен на русском языке
26 червня 2023 року – День кримськотатарського прапора, День народження зубної щітки, День боротьби з наркоманією та незаконним обігом наркотиків, Міжнародний день на підтримку жертв тортур.

Міжнародний день на підтримку жертв тортур

Цей день проводиться з метою викорінення тортур та забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти тортур та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження та покарання 1984 року, що набула чинності 26 червня 1987 року. На сьогоднішній день Конвенцію ратифіковано 162 країнами.

День кримськотатарського прапора

Кримські татари 26 червня святкують День національного прапора. Датою святкування був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, який пройшов 26-27 червня 1991 року у Сімферополі.

В Україні це свято відзначається на офіційному рівні з 2010 року.

З 2014 року, після початку тимчасової окупації Росією українського Криму та посиленням репресій щодо населення Криму, основні заходи святкування Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні за підтримки та координації Меджлісу. Урочисті заходи відбуваються під гаслом “Два прапори – одна країна”.

26 червня – мучениці Акіліни

Свята Акіліна – християнська мучениця і свята III століття, чиє ім’я на Русі перетворилося на Акуліну (Куліну). Народилася у фінікійському місті Біблос (нині Ліван) батько – християнин Євтолмій.

Під час гоніння на християн бесіди блаженної Акіліни зі своїми однолітками підслухав один із рабів начальника області, на ім’я Никодим і повідомив про це свого пана. Начальник області послав слуг схопити дівчину; це сталося на другий рік правління областю Волусіяна та на 20 році її народження. Вона не зреклася віри навіть після тортур і була обезголовлена.

Хто сьогодні відзначає іменини?

Іменини святкують Акуліна, Олександр, Олександра, Олексій, Андрій, Ганна, Антоніна, Данило, Дмитро, Іван.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні