П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 6 червня – День журналіста

Цей день в історії: 6 червня – День журналіста

Этот материал также доступен на русском языке
6 червня 2023 року – це вівторок. Сьогодні в Україні святкують своє професійне свято журналісти, а також 6 червня – День Йо-йо.

День журналіста

Це свято встановлено в Україні ще 25 травня 1994 року Указом Президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів І Всеукраїнського з’їзду редакторів газет та журналів.

Спочатку вирішили святкувати 15 травня. Адже цього дня вперше вийшла газета українською мовою “Зоря Галицька”. Але пізніше було обрано 6 червня, оскільки цього дня 1992 року в бельгійському Брюсселі Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів — найбільшої у світі організації професійних працівників ЗМІ.

День Йо-йо

Йо-йо — іграшка, що складається з двох однакових за розміром та вагою дисків із пластику, дерева або металу, з’єднаних між собою віссю, до якої прив’язаний шнурок.

Йо-йо – це друга після ляльок найстаріша іграшка. Перша популярність йо-йо припала на 1920-ті роки.

Перші йо-йо, що збереглися, були виготовлені з теракотових (глиняних) дисків і знайдені в Греції, вони датовані приблизно 500 роком до н.е.

Осучаснилася іграшка у 1866 році, коли винахідники з Цинциннаті Джеймс Хейвен та Чарльз Геттранк отримали патент на свій винахід, який вони назвали банделором. Її масове виробництво почалося 1928 року, на підприємстві Yo-yo Manufacturing Company Педро Флореса в Санта-Барбарі. Вироблялося 300 тис. екземплярів йо-йо на день.

Що сталося в Україні та світі 6 червня?

1925 – Волтер Крайслер заснував автомобільну корпорацію “Chrysler”;

1933 – У місті Кемден (штат Нью-Йорк) відкрився перший у світі кінотеатр, в якому фільм можна було дивитися, не виходячи з автомобіля;

1944 – У Західній Європі відкрито Другий фронт: на півночі Франції почалася висадка військ союзників з антигітлерівської коаліції;

1981 – Зареєстровані перші хворі на СНІД;

1990 – Всеукраїнський православний собор у Києві проголосив патріархат УАПЦ та обрав митрополита Мстислава першим патріархом Української автокефальної православної церкви.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні