Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 1 червня - Міжнародний день захисту дітей та...

Цей день в історії: 1 червня – Міжнародний день захисту дітей та Всесвітній день батьків

Этот материал также доступен на русском языке
1 червня 2023 року – четвер. Цього дня відзначають Міжнародний день захисту дітей, Всесвітній день батьків, Всесвітній день молока.

Міжнародний день захисту дітей

Рішення святкувати Міжнародний день захисту дітей було ухвалено у 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, у Женеві.

Історія замовчує, чому це дитяче свято вирішили відзначати саме 1 червня. За однією з версій, в 1925 Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (фестиваль човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня.

Міжнародний день дітей має прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість та родючість, навколо знака Землі розміщені стилізовані фігурки — червона, жовта, синя, біла та чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність та терпимість. Знак Землі, розміщений у центрі, – це символ нашого спільного будинку.

Всесвітній день батьків

Всесвітній день батьків був проголошений на 66-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2012 року, і, починаючи з 2013 року, він відзначається щороку “на честь батьків у всьому світі в перший день літа – 1 червня”.

Головна мета свята – нагадати жителям планети про загальнолюдські цінності, захистити та утвердити ці цінності як основу міцної та моральної родини.

Всесвітній день молока

1 червня 2001 року, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) встановила Всесвітній день молока. Його мета – визнати важливість молока як продукту харчування та відзначити значний внесок молочного сектора в економічний розвиток.

За даними FAO, молочні продукти споживають понад шість мільярдів людей у всьому світі. Найвищий рівень споживання молочних продуктів на душу населення у Фінляндії, а найнижчий – у Китаї.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні