Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 31 травня – Всесвітній день без тютюну та...

Цей день в історії: 31 травня – Всесвітній день без тютюну та День блондинок

Этот материал также доступен на русском языке
31 травня 2023 року – середа. Цього дня відзначаються Всесвітній День без тютюну, День боротьби з розсіяним склерозом, Всесвітній день боротьби із соціальною нерівністю та Всесвітній день блондинок.

Всесвітній день без тютюну

Всесвітній день без тютюну – один із міжнародних днів ООН, який був заснований з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Зазначається щорічно 31 травня. ВООЗ заснувала Всесвітній день без тютюну у 1987 році для привернення глобальної уваги до тютюнової епідемії та її смертельних наслідків. За даними ВООЗ, вживання нікотину – окрема найзначніша причина смерті в усьому світі. Нині смерть кожної десятої дорослої людини у світі пов’язана з наслідками тютюнопаління.

Всесвітній день блондинок

Всесвітній день блондинок – неофіційне свято, яке відзначається щороку 31 травня. За однією з версій походження Дня блондинок, початок такому святу в 2001 році поклали в США біляві жінки-адвокати, які піддавалися глузуванням з боку колег-чоловіків і які подібним чином вирішили довести, що інтелектуальні здібності блондинок анітрохи не гірші, ніж у брюнеток. жінки ні в чому не поступаються чоловікам.

Що сталося в Україні та світі 31 травня

1223 – Битва на річці Калці між російсько-половецькими військами та військами Чингісхана, що закінчилася поразкою російсько-половецьких військ;

1850 – Скасування загального виборчого права у Франції;

1879 – У Берліні відкрилася перша у світі електрична залізниця та продемонстрований перший електропоїзд;

1884 – Американський лікар, пропагандист вегетаріанства Джон Харві Келлог запатентував кукурудзяні пластівці;

1918 – Після розпаду Австро-Угорщини в Піттсбурзі (США) оголошено про політичний союз чехів та словаків, який призвів до утворення у жовтні того ж року незалежної Чехословацької республіки;

1941 – У Німеччині готичний шрифт замінено латинською;

1946 – Утворено знамените літакобудівне ОКБ імені О. К. Антонова;

1961 – Проголошення незалежності Південно-Африканської Республіки від Великобританії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні