П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧастина переселенців може залишитися без виплат на проживання: кого торкнеться

Частина переселенців може залишитися без виплат на проживання: кого торкнеться

Этот материал также доступен на русском языке
Наразі українці, які через військові дії стали переселенцями, отримають виплати 2000 на дорослого та 3000 гривень на дитину та людину з інвалідністю. Але невдовзі частина внутрішніх переселенців може залишитися без виплат.

Справа в тому, що уряду може не вистачити грошей на виплату допомоги ВПО. Суми, яку заклали до бюджету, просто не вистачить до кінця року.

Тому в уряді розглядають можливість скасування виплати державної допомоги.

Про це заявила у коментарі Українському радіо міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Наразі у профільному міністерстві якраз розглядається новий механізм виплати допомоги ВПО. Вона має стати адресною, каже чиновниця.

«Ми замислюємося над форматом, тому що є люди, які вже цілий рік отримують таку допомогу. І є варіант, можливо, таким людям допомогти реінтегруватися в громаду, знайти роботу, підтримати їх, щоб вивести в економічну самостійність. Напевно, логічніше дивитися з урахуванням адресності, бо сьогодні ми платимо всім і ми не перевіряємо — а може, людина вже працює, а може вона взагалі вже працювала. Все-таки, якщо ти рік працював, то якусь подушку відносної стабільності забезпечив собі», — зазначила чиновниця.

Тому влада бачить своє завдання не в тому, щоб виплатити таким людям їхні щомісячні 2 тисячі, а в тому, щоб допомогти їм інтегруватися до нової спільноти.

Минулого року на виплату допомоги ВПО у бюджеті було закладено 57 млрд гривень. Проте виплачено було лише 53 млрд, каже Оксана Жолнович. Але цього року ситуація дещо інша. Кількість територіальних громад, що у зоні бойових дій чи тимчасової окупації, не зменшується. Отже, і претендентів на допомогу також не менше.

Тому в Мінсоцполітики думають, як скоротити чисельність одержувачів такої допомоги, і водночас зробити її адреснішою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні змінився порядок виплати допомоги у сумі 2000 та 3000 гривень.

Джерело: Соцплатформа

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні