П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям доведеться сплатити податок за квартири та будинки, які вони купили давно:...

Українцям доведеться сплатити податок за квартири та будинки, які вони купили давно: озвучено суми

Этот материал также доступен на русском языке
Громадяни України мають сплатити податок на квартири та будинки, причому це стосується не лише сплати податків при купівлі житла, а й давно куплених квадратних метрів.

Але є певні правила. Так, заплатити доведеться лише тим, хто є власниками досить великих апартаментів.

Оподаткуванню підлягають квартири площею понад 60 квадратних метрів та будинки, площа яких перевищує 120 квадратних метрів. Слід зазначити, що оподатковується не вся площа, а лише та, яка перевищує норму.

Наприклад, якщо площа квартири становить 80 квадратних метрів або площа будинку дорівнює 140 “квадратам”, то оподаткуванню в обох випадках підлягають лише “зайві” 20 квадратних метрів.

Розмір податкової ставки за один квадратний метр встановлює місцева влада, але він не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати, яка була встановлена на 1 січня того року, за який сплачується податок на житло.

Оскільки цього року українці мають сплатити податок за минулий рік, то мінімалка береться у розмірі на 1 січня 2022 року. Тоді вона становила 6500 гривень. Отже, граничний податок на один квадратний метр “зайвої” житлової площі становитиме 97,5 грн.

Цю граничну цифру збільшувати не можуть, а от зменшити її на власний розсуд місцева влада цілком має право. Наприклад, у Києві цього року ставка податку на житло становить 90 грн за квадратний метр.

Таким чином, якщо у вас є 20 квадратних метрів “зайвої” столичної житлоплощі, то вам доведеться сплатити за неї 1800 гривень податку. Цей податок сплачується один раз на рік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українців приголомшили новими податками та штрафами.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні