Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 12 травня - Міжнародний день медичної сестри та...

Цей день в історії: 12 травня – Міжнародний день медичної сестри та День здоров’я рослин

Этот материал также доступен на русском языке
12 травня 2023 року – п'ятниця. Цього дня відзначаються Міжнародний день медичної сестри та День екологічної освіти, Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми та День захисту рослин.

Міжнародний день медичної сестри

Медичні сестри – це фахівці, які отримали початкову медичну освіту і виконують приписи лікаря або фельдшера щодо догляду за хворими, це обов’язкові помічники лікарів, адже саме вони протягом всього терміну лікування безпосередньо працюють з пацієнтом. В даний час медичні сестри складають найчисленнішу категорію працівників охорони здоров’я, оскільки в лікарській практиці велика частка медичних послуг надається виключно сестринським персоналом.

Міжнародний день здоров’я рослин

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародний день здоров’я рослин. Мета – підвищити глобальну поінформованість населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод на планеті, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища.

Рослина – джерело повітря, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Від них залежить здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо. За оцінкою ФАО до 40% продовольчих сільськогосподарських культур гине через шкідники та захворювання рослин. Вони залишають мільйони людей їжі та завдають шкоди сільському господарству. Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин.

Що сталося в Україні та світі 12 травня?

996 – У Києві освячено першу в Київській Русі кам’яну церкву Десятинну;

1364 – У Кракові створено Ягеллонський університет;

1926 – Руал Амундсен та Умберто Нобіле здійснили політ на дирижаблі над Північним полюсом;

1929 – У Львові створено організацію письменників Західної України – “Гроно”.

1937 – Компанія Бі-Бі-Сі провела першу у світовій історії телетрансляцію – церемонію коронації англійського короля Георга VI.

1954 – Україна стала постійним членом ЮНЕСКО.

1993 – Естонію прийняли до Ради Європи.

2004 – В англіканській церкві введено пост вебсвященика, який займається приходом, який існує виключно в мережі Інтернет.

Нове на сайті