Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПодаток на пенсію: у Пенсійному фонді роз'яснили, чи оподатковуються пенсійні виплати

Податок на пенсію: у Пенсійному фонді роз’яснили, чи оподатковуються пенсійні виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Багатьох українців цікавить питання, чи оподатковуються пенсії. У Пенсійному фонді прояснили ситуацію.

Йдеться про благодійні внески.

Що таке благодійні внески? Насамперед, вони дають можливість збільшити пенсію конкретному пенсіонеру. Пожертви можуть робити як родичі, так і абсолютно чужі люди. Але при цьому багато потенційних меценатів цікавляться, чи знімаються з їхніх пожертв податки і чи не буде податок на пенсію вводиться до тих, хто її отримає, тобто до пенсіонерів.

У ПФУ відповіли, що до податкового кодексу України не передбачено включення благодійних пожертв юридичних та фізичних осіб до об’єкту оподаткування. Тобто жодних податків із пенсії не повинні брати ні з пенсіонера, ні з мецената.

Суму, яку меценат вирішить пожертвувати конкретному пенсіонеру, людина зможе отримати наступного виплатного періоду. Але отримає пенсіонер лише 70% від суми пожертвування, решта 30% залишаються у ПФУ для розподілу між іншими пенсіонерами, які отримають мінімальні виплати.

Але перед внесенням грошей меценат має зареєструватись в особистому кабінеті на порталі ПФУ. Зробити це можна за допомогою електронного підпису, Дія. Підпис або Bank ID.

Також у ПФУ нагадали українцям про добровільне пенсійне страхування. Ця функція доступна всім українцям, особливо цінна для тих, хто залишився без роботи і не хоче втрачати страховий стаж. Але треба зазначити, що для того, щоб місяць був зарахований до страхового стажу, сума не повинна бути меншою за 1474 грн, що становить 22% від мінімальної зарплати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в уряді назвали середній вік виходу на пенсію – і це не 60 років.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні