П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 5 травня - Міжнародний день акушерки та День...

Цей день в історії: 5 травня – Міжнародний день акушерки та День боротьби за права інвалідів

Этот материал также доступен на русском языке
5 травня 2023 року – це п'ятниця. Цього дня у світі відзначається День Європи, День акушерки, День гігієни рук та багато інших цікавих та важливих свят.

5 травня – Всесвітній день гігієни рук (World Hand Hygiene Day). У 2008 році ця подія вирішила проводити Дитячий фонд ЮНІСЕФ та ВООЗ. Дата було обрано не зовсім випадково. Адже 5-й день 5-го місяця року – це символ 5 пальців на руці людини.

А ще 5 травня – Міжнародний день акушерки. Міжнародний день акушерки відзначається з 1991 року у більш ніж 50 країнах світу на пропозицію Міжнародної конфедерації акушерок. Свято проводиться для того, щоб громадськість більше дізналася про цю професію та її значущість.

У багатьох містах світу споруджено пам’ятники акушеркам. Так, наприклад, у Церкві Святої Анни у Варшаві встановлено велику пам’ятку акушерці Станіславі Лещинській, яка в роки Другої світової війни у концтаборі Освенцім допомагала жінкам народжувати.

До книги рекордів Гіннеса внесено 90-річну Аделіну Вільялобос з Перу, найдорослішу акушерку. Вона розпочинала свою діяльність у 1947 році і прийняла понад 8000 дітей, серед них навіть був майбутній президент.

А ще, 5 травня – День Європи. Головна мета дати – запам’ятати день створення Ради Європи. Це сталося 5 травня 1949 року. Заходи цього дня допомагають ознайомити суспільство із роботою страсбурзьких організацій та європейських інституцій.

Також 5 травня відзначається Міжнародний день боротьби за права інвалідів. За офіційними даними, в Україні проживає близько 2,5 млн осіб зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їхня кількість збільшується.

Метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння глибшому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, підтримка прав, свобод та гідності цих людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні