Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні проведуть масштабну перевірку одержувачів пенсій: хто може залишитись без виплат

В Україні проведуть масштабну перевірку одержувачів пенсій: хто може залишитись без виплат

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі українці можуть втратити право на пенсію. В уряді готують перевірки одержувачів пенсійних виплат, які проводитимуть фахівці Міністерства фінансів та Пенсійного фонду (ПФУ).

Проект відповідного наказу оприлюднено для обговорення на сайті Федерації профспілок (ФПУ).

Згідно з проектом наказу “Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання”, спочатку перевірятимуть валідацію даних — дотримання вимог обміну інформацією щодо персональної інформації пенсіонерів.

Після цього перевірятимуть відповідність персональних відомостей про пенсіонерів.

На останньому етапі перевірятимуть правомірність надання пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання громадянам.

Після процесу верифікації частина пенсіонерів може втратити право на виплати з низки причин, прописаних у законодавстві. Зокрема, згідно із законом про “Обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування” є такі підстави для скасування виплати:

  • у разі помилки у прізвищі;
  • у разі отримання виплати за фальшивими документами;
  • якщо громадянин деякий час жив за кордоном. “Пенсія припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України”, – йдеться у законі;
  • у випадку, якщо людина не отримує виплати протягом шести місяців;
  • якщо громадянин є переселенцем і змінив місце проживання.

Міграційна служба фіксує перетин кордону населенням, тому така інформація оперативно потраплятиме до Мінфіну та Пенсійного фонду під час верифікації. Отже, такі громадяни можуть забрати виплати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як накопичити стаж для пенсії, не працюючи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні