Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯке сьогодні свято: 29 квітня - Всеукраїнський день футболу та Всесвітній день...

Яке сьогодні свято: 29 квітня – Всеукраїнський день футболу та Всесвітній день бажань

Этот материал также доступен на русском языке
29 квітня – 119-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року лишається 246 днів.

29 квітня – Всеукраїнський день футболу. Це особливий день не лише для футболістів, а й для шанувальників футболу. Виявляється, перший футбольний клуб на українській території з’явився в Одесі, хоч усі члени команди були британцями. У 1860-х роках до Одеського порту заходили британські кораблі та моряки влаштовували невеликі футбольні матчі.

Також 29 квітня – Міжнародний день танцю. Дата була обрана на честь дня народження артиста французького балету Жана-Жоржа Новера. Його називають фундатором балетного мистецтва. Подія була створена спеціальною комісією ЮНЕСКО у 1982 році.

А ще 29 квітня – Всесвітній день бажань. Це хороша можливість попросити Всесвіт про реалізацію своїх планів та бажань. А також у цей день намагаються дарувати близьким людям турботу та тепло.

Що сталося в Україні та світі 29 квітня?

1770 року англійський капітан Джеймс Кук вперше висадився в Австралії.

У 1882 році у Берліні почала діяти перша у світі експериментальна лінія тролейбуса, побудована компанією Siemens & Halske, нині Siemens AG.

У 1884 році Оксфордський університет погодився на вступ до ВНЗ жіночої статі.

1897 року англійський фізик Джозеф Томсон, виступаючи на засіданні Лондонського королівського товариства, оголосив про відкриття ним електрона. За це відкриття вчений у 1906 році був удостоєний Нобелівської премії з фізики.

У 1913 році шведський інженер-електрик Гідеон Сундбек, який емігрував до США, отримав патент на винахід, відомий зараз як «застібка-блискавка».

У 1935 році на британських дорогах вперше з’явилися світловідбивні пристрої типу «котяче око», вигадані за рік до цього винахідником із Йоркшира Персі Шо.

1978 року в Данії було скасовано смертну кару.

1982 року населення Китаю перевищило мільярд людей.

1986 року сталася пожежа в Центральній бібліотеці Лос-Анджелеса, за офіційними даними, постраждало 350 тисяч книг.

1991 року на Бангладеш обрушився циклон, загинули 138 тисяч людей.

1992 року Національна збірна України з футболу провела свій перший матч.

1993 року Єлизавета II оголосила, що Букінгемський палац буде вперше відкритий для туристів, а збір від продажу вхідних квитків піде на ремонт Віндзорського замку, який постраждав від пожежі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні