Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 28 квітня – Всесвітній день охорони праці та...

Цей день в історії: 28 квітня – Всесвітній день охорони праці та День біологічного годинника

Этот материал также доступен на русском языке
28 квітня 2023 року – п'ятниця. Цього дня відзначаються День охорони праці, День читання великої поезії та День біологічного годинника.

28 квітня – Всесвітній день охорони праці. Подія була заснована у 2003 році Міжнародною організацією праці для привернення уваги спільноти до проблеми великої кількості нещасних випадків та професійних захворювань на роботі.

В Україні також є День охорони праці. Термін “охорона праці” був висунутий Міжнародною організацією праці (МОП) для того, щоб суттєво знизити рівень смертності та травмування на роботі.

Разом із Всесвітнім днем праці 28 квітня – Міжнародний день пам’яті всіх жертв праці.

А ще 28 квітня – День читання великої поезії. Настала ця подія до нас із США, де вона існує з 1994 року. Вважається, що поезія була раніше письменства. Адже давні билини, легенди та перекази дійшли до нас у поетичній формі.

Щороку 28 квітня – День біологічного годинника. Традиція події прийшла до нас із США, але історія заснування такої дати невідома. У цей день люди намагаються прислухатися до свого організму.

Що сталося в Україні та світі 28 квітня 2023 року?

Календар важливих подій в Україні та світі на сьогодні, 28 квітня:

  • 1512 – у битві під Вишневцем (Лопушним) об’єднане польсько-литовське військо великого гетьмана литовського Костянтина Острозького повністю розгромило загони кримських татар;
  • 1621 — українськими православними священиками було написано “Протестацію”, в якій обґрунтовано правомірність відновлення православної ієрархії;
  • 1635 рік — між Францією та Швецією було укладено військовий союз;
  • 1814 – Наполеон вирушає на острів Ельба;
  • 1908 рік – засновують Всесвітню асоціацію есперанто (UEA);
  • 1914 – у США отримали патент на повітряний кондиціонер;
  • 1987 рік – у США вперше у світі випускають компакт-диск;
  • 2000 рік – Туреччина, Азербайджан та Грузія укладають договір про будівництво нафтопроводу Баку-Джейхан для транспортування каспійської нафти в обхід Росії;
  • 2001 рік – до космосу вирушив перший космічний турист Денніс Тіто.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні