П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДеякі українці можуть змінити вид пенсії: у яких випадках можна значно збільшити...

Деякі українці можуть змінити вид пенсії: у яких випадках можна значно збільшити виплати

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсіонери мають право змінити свій вид пенсії на більш вигідний. Наприклад, якщо українець отримує пенсію за інвалідністю, він може перейти на пенсію за віком, або ж з пенсії за віком – на пенсію за втратою годувальника чи інвалідністю.

Так, згідно із Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, при призначенні пенсії за інвалідністю до стажу додатково зараховується період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Але слід знати, що за переходу на пенсію за віком такий додатковий стаж не враховується.

Пенсію з інвалідності призначають у разі настання інвалідності, що спричинило повну або часткову втрату працездатності внаслідок захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 Закону.

Наприклад, пенсія за інвалідністю ІІІ групи становить половину пенсії за віком. Тобто це 1934 гривні. Водночас жінки старші 65 років зі стажем 30 років, а чоловіки зі стажем 35 років мають мінімальну пенсію за віком у розмірі 40% від мінімальної зарплати. На сьогоднішній день це 2600 гривень. Тому пенсія за віком у цьому випадку вигідніша, якщо є необхідна кількість стажу.

Але якщо у пенсіонера інвалідність І чи ІІ групи, то у такому разі виплати вищі. І тут більша ймовірність того, що пенсія за інвалідністю буде вигіднішою, ніж пенсія за віком.

Пенсія для осіб з інвалідністю ІІ групи становить 90% мінімальної пенсії за віком, а у І групи – 100%. Це 2340 та 2600 грн.

Також при призначенні пенсії за інвалідністю до стажу додатково відносять роки з початку встановлення інвалідності та до досягнення пенсійного віку.

Тому обов’язково змінюйте вид пенсії, якщо вам це вигідно, але насамперед зробіть розрахунки, щоб не втратити гроші.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як перейти з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні