Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому буває вигідно міняти вид пенсії?

Чому буває вигідно міняти вид пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо вам призначили пенсію за віком, інвалідністю чи на інших підставах, це не назавжди. Іноді буває значно вигідніше змінити вид пенсії. Про це розповідає Сергій Коробкін, незалежний консультант.

Чому буває вигідно міняти вид пенсії?

«Я народилася 1952 року. У 43 роки мені встановили ІІІ групу інвалідності, після чого я сім років не працювала. Згодом відновилася на роботі. На пенсію за віком вийшла на загальних підставах за стажу 28 років, а 2020-го знову перейшла на пенсію за інвалідністю. У стаж мені додатково зарахували 7 років періоду перебування на інвалідності (загальний стаж разом із додатковим становив 35 років). Це дозволило збільшити пенсію до 2200 гривень. Водночас рік тому пенсіонерам 65-річного віку додали 400 гривень, а мені ні. Кажуть, що нема 30 років стажу. Чому мій додатковий стаж не враховується?

Любов Луценка, с. Широка балка, Херсонська обл.

Різні умови для різних пенсій

Спочатку нагадаємо, що, згідно зі статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при призначенні пенсії за інвалідністю до стажу додатково зараховується період від дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. При переході на пенсію за віком такий додатковий стаж не рахується.

Також важливо знати, що пенсія за інвалідністю ІІІ групи становить 50% від пенсії за віком (але не менше за прожитковий мінімум – зараз це 1934 гривні). При цьому для осіб старших 65 років для жінок зі стажем 30 років та чоловіків зі стажем 35 років мінімальна пенсія за віком встановлюється у розмірі 40% від мінімальної зарплати (зараз це 6500 х 40% = 2600 гривень).

Як розраховується пенсія щодо інвалідності?

Далі поміркуємо. Якоїсь миті ви отримували пенсію за віком при стажі 28 років. Розмір пенсії вас не влаштовував. Ви перейшли на пенсію з інвалідності, і стаж з урахуванням додаткового збільшився до 35 років. Щоб визначити розмір пенсії за інвалідністю, спочатку потрібно визначити пенсію за віком. Ми не знаємо, яка у вас зарплата, але очевидно, що не дуже висока. Так як ви старше 65 років і у вас є умовно більше 30 років стажу, то пенсія за віком (з якої буде визначено розмір пенсії за інвалідністю) у жодному разі не може бути нижчою за 2600 гривень. При визначенні пенсії по інвалідності ці 2600 гривень ми ділимо навпіл, тобто залишаємо лише 50%. У результаті отримуємо пенсію, наприклад, у розмірі 1300 гривень, тобто набагато нижче за прожитковий мінімум. Саме тому ви не можете відчути на собі збільшення пенсії, коли в Україні зростає мінімальна зарплата, як це було, наприклад, у січні та грудні 2021 року.

Переваги пенсії за віком

Ваша пенсія трохи підросла за рахунок іншого механізму. На сьогоднішній день, згідно з Постановою Кабінету Міністрів «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році» № 127 від 22 лютого 2021 року (у редакції від 23.07.2021 р.), у жінок зі стажем від 30 років та у чоловіків зі стажем від 35 років загальний розмір пенсії не може бути нижчим за 2200 гривень (незалежно від віку).

Незважаючи на те, що основний розмір пенсії по інвалідності у вас дуже маленький, ця постанова дозволяє дотягувати розмір вашої пенсії до зазначеної суми (2200 гривень). Якщо ви перейдете назад на пенсію за віком, то додаткові 7 років стажу заберуть, і підсумковий розмір пенсії стане меншим.

Законодавство періодично змінюється і людям іноді вигідно переходити з одного виду пенсії на інший і назад. Ваш випадок це яскраво демонструє.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні