Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 25 квітня – Міжнародний день доньки та День...

Цей день в історії: 25 квітня – Міжнародний день доньки та День ДНК

Этот материал также доступен на русском языке
25 квітня 2023 року – середа. Цього дня у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти малярії та День ДНК.

Міжнародний день доньки

25 квітня у світі відзначається Міжнародний день доньки. Дочка – це гордість тата і радість мами, це найдорожча і найважливіша людина для батьків.

Невідомо, хто і коли придумав це свято, але 25 квітня склалася традиція вітати дочок та дякувати їм за радість, яку вони приносять у життя матері та батька.

Всесвітній день боротьби з малярією

Малярія – це небезпечне для життя захворювання, що викликається паразитами і передається людям внаслідок укусів інфікованих самок комарів виду Anopheles. Малярія піддається профілактиці та лікуванню.

Всесвітній день боротьби проти малярії започатковано Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) на її 60-й сесії у травні 2007 року. День присвячений пропаганді глобальних зусиль із забезпечення ефективної боротьби проти малярії.

Щорічно понад 200 мільйонів людей інфікуються малярією; приблизно півмільйона з них вмирає. Близько 90% випадків захворювання посідає райони Африки південної Сахари; інфікуються також жителі Азії, Латинської Америки, Близького Сходу та навіть деяких регіонів Європи. У особливу групу ризику перебувають діти до п’яти років.

Міжнародний День ДНК

25 квітня у різних країнах світу відзначається Міжнародний День ДНК. Дата була обрана на згадку про те, що 25 квітня 1953 року в журналі Nature вчені Джеймс Вотсон і Френсіс Крік спільно з Морісом Вілкінсом і Розалінд Франклін опублікували результати дослідження структури молекули ДНК.

Рівно через 50 років, 25 квітня 2003 року, було оголошено, що проект з розшифровки геному людини близький до завершення. Додатковий аналіз деяких ділянок геному все ще не закінчено, проте основну роботу над проектом завершено. Визначення структури людських генів – важливий крок у розвиток охорони здоров’я.

ДНК – це дезоксирибонуклеїнова кислота. Саме в ДНК зберігається генетична інформація людини, і саме цей тест є одним із найпопулярніших для встановлення родинних зв’язків.

Що сталося в Україні та світі 25 квітня?

1901 – У штаті Нью-Йорк вперше у світі були введені автомобільні номери;

1931 – Фердинанд Порше заснував компанію Porsche;

1954 – Американський дослідницький центр компанії “Белл телефон” оголосив про створення сонячних батарей;

2015 – У Непалі стався землетрус магнітудою 7,8 Mw. Повторні землетруси тривали до 28 квітня. У Непалі загинула 8151 особа, 17 868 поранено, постраждали 8 млн осіб. В Індії 69 людей загинули та близько 270 поранені. У Китаї 25 загиблих, 117 поранених.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні