Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: які свята відзначають в Україні 24 квітня

Цей день в історії: які свята відзначають в Україні 24 квітня

Этот материал также доступен на русском языке
24 квітня 2023 року – понеділок. Цього дня у світі відзначають День пам'яті жертв геноциду вірмен, Міжнародний день солідарності молоді, православні вшановують пам'ять священномученика Антипи, єпископа Пергама Асійського.

Міжнародний день солідарності молоді

24 квітня – Міжнародний день солідарності молоді. Вперше свято було проведено у 1957 році, а дата була приурочена до заключного засідання Бандунгської конференції країн Азії та Африки у 1955 році. Зараз близько 90% молоді живуть у світі, що розвивається, тому дуже важливо привернути увагу суспільства та державних органів до проблем, з якими стикаються молоді люди.

Яке церковне свято 24 квітня?

Сьогодні віруючі вшановують пам’ять Антипа Пергамського. Він був учнем Іоанна Богослова, єпископом Пергамської церкви. Згідно з життям, язичники змушували Антипа припинити проповідь про Христа, але він відмовився. За це його кинули у розпеченого мідного вола у храмі Артеміди. Християни таємно поховали тіло святого, а в 5 столітті над його могилою збудували храм. Мощі Антипа вважаються мироточивими, яке гробниця стала місцем паломництва.

Що сталося в Україні та світі 24 квітня?

1949 – У Києві урочисто відкрито літературно-мистецький музей Тараса Шевченка.

1953 – Англійська королева Єлизавета II надала лицарський титул Вінстону Черчиллю. 1985 – Верховний Суд Канади визнав законною роботу магазинів у неділю.

1987 – У Перській затоці американський флот уперше у світі використовував дельфінів у військових цілях.

1996 – Палестинський Національна Рада проголосувала за виключення із програмних документів Організації Звільнення Палестини положень, які закликали до збройної боротьби з Ізраїлем аж до повного знищення його як держави.

1997 — США стали 75-ою державою, яка ратифікувала міжнародний договір про заборону хімічної зброї, підписану 1993 року 164 країнами. Він зобов’язував підписантів до 2007 року знищити всі наявні запаси цього виду зброї та промислові потужності з її виробництва.

1997 – Нижня палата японського парламенту проголосувала за дозвіл проводити в країні операції з пересадки серця.

1998 – НАТО надав Югославії ультиматум з вимогою вивести війська з Косова.

1999 — На засіданні у Вашингтоні Рада НАТО прийняла нову стратегічну концепцію, яка дозволяє використовувати збройні сили блоку для запобігання порушенням прав людини в Європі.

2000 – У районі мису Тарханкут протикорабельна крилата ракета, запущена з російської берегової установки, потрапила в український теплохід “Павло Верещагін”, який опинився в зоні бойових стрільб Чорноморського флоту.

2000 – Технологічний збій на ядерному реакторі у Японії.

2004 – Віталій Кличко у бою з Корі Сандерсом завоював вакантний титул чемпіона світу з боксу у надважкій вазі за версією WBC.

2005 – Інавгурація папи Бенедикта XVI.

2006 – Вчинено теракти на єгипетському курорті Дахаб.

Нове на сайті